Iranul vrea construirea unei noi centrale la Bushehr începând din 2014

Publicat: 01 12. 2013, 14:38
Actualizat: 01 12. 2013, 14:38

Un oficial de rang înalt iranian a anunțat duminică intenția țării sale de a construi, începând din 2014, o a doua centrală nucleară civilă la Bushehr, cu ajutorul Rusiei, relatează AFP.

„Vom vedea anul viitor demararea lucrărilor pentru construirea unei noi centrale nucleare la Bushehr”, pe coasta Golfului Persic, a declarat șeful Organizației iraniene pentru energie atomică, Ali Akbar Salehi, citat de site-ul televiziunii de stat.

Centrala civilă de la Bushehr este destinată producerii de electricitate și nu generează îngrijorarea țărilor occidentale, care au declarat că Iranul poate să desfășoare un program nuclear civil.

Teheranul afirmă că vrea să producă 20.000 de megawați de electricitate prin energie nucleară. Rusia a construit deja o primă centrală de 1.000 de megawați la Bushehr, care a fost predată oficial inginerilor iranieni în septembrie.

„Suntem în negocieri cu rușii pentru construcția (unor centrale nucleare) cu o capacitate totală de 4.000 de megawați și ei sunt dispuși să ni le construiască”, a adăugat Salehi.

El a precizat că în al doilea rând, Iranul vrea să adauge parcului său de centrale nucleare o „capacitate totală de 5.000 de megawați”.

Salehi a explicat că Iranul are nevoie să își dezvolte programul nuclear, în special îmbogățirea uraniului, pentru furnizarea „combustibilului necesar acestor centrale”.

Potrivit acordului de la Geneva, încheiat la 24 noiembrie între Iran și grupul 5+1 (Statele Unite, Franța, Marea Britanie, Rusia, China și Germania), Teheranul a acceptat să își limiteze nivelul de îmbogățire a uraniului la mai puțin de 5 la sută timp de șase luni, în așteptarea unui acord definitiv cu marile puteri.

În contrapondere la o suspendare parțială a sancțiunilor internaționale, care sufocă economia sa, Teheranul a promis să suspende construcția reactorului de apă grea de la Arak. care ar putea produce plutoniul necesar fabricării unei bombe nucleare, și să acorde un acces sporit inspectorilor internaționali la zonele sensibile.

Israelul, care cere o destructurare a capacităților nucleare ale Iranului, a criticat acordul de la Geneva.

Iranul este acuzat de occidentali și de Israel că vrea să se doteze cu arma nucleară sub acoperirea unui program nuclear civil. Teheranul respinge aceste acuzații și afirmă că programul său are un scop pur pașnic.