Irlanda de Nord nu vrea să iasă din UE. Ce planuri se fac la Belfast. Marea Britanie, din nou în pericol

Publicat: 04 10. 2016, 16:13

Cazul a fost înaintat de un grup de politicieni care consideră că procedura Brexitului necesită de asemenea un vot din partea Irlandei de Nord.

Deși, în cadrul referendumului din iunie 52% din cetățenii Marii Britanii au votat în favoarea Brexitului, 56% din cei care au votat în Irlanda de Nord au fost pentru rămânerea statului britanic în Blocul comunitar.

Partidele naționaliste irlandeze se opun Brexitului, pentru că acesta ar putea submina un acord de pace semnat în anul 1998, ar reintroduce controalele la frontierele cu Irlanda și ar elimina finanțările din partea Uniunii Europene.

Cel mai mare partid din Irlanda de Nord, Partidul Democrat Unionist, susține Brexitul iar aceasta a sporit tensiunile între liderul partidului, Arlene Foster, și naționaliștii irlandezi, care sunt partenerii acestuia de coaliție.

Conform Guvernului britanic, inițierea procesului Brexit nu necesită aprobare parlamentară.

Vicepremierul nord-irlandez Martin McGuinness, membru al formațiunii republicane Sinn Fein, propune un referendum privind independența față de Marea Britanie și unirea cu Irlanda, după decizia britanicilor de ieșire din UE. De alltfel, premierul Scoției, Nicola Sturgeon, a sugerat deja posibilitatea unui nou vot pentru independență și posibila disoluție a Marii Britanii.