Japonezii comemorează 68 de ani de la bomba nucleară de la Hiroshima

Publicat: 06 08. 2013, 09:25
Actualizat: 06 08. 2013, 09:25

Zeci de mii de persoane s-au reunit marți dimineață la Hiroshima pentru a marca 68 de ani de când a fost lansată prima bombă atomică din istorie, ce a devastat acest oraș din vestul Japoniei, relatează AFP.

Câțiva supraviețuitori, rude ale victimelor, oficiali guvernamentali și delegații străine s-au reunit la ora 08.15 (02.15 ora României) când s-a auzit primul clopot care a dat semnalul unui minut de reculegere, la ora la care, la 6 august 1945, bombardierul american Enola Gay a lansat bomba ce a transformat orașul într-un infern nuclear.

Un număr de 140.000 de persoane au murit fie imediat, fie din cauza expunerii la radiații, între momentul largării bombei și luna decembrie.

Bombardamentul de la Hiroshima a fost urmat de cel de la Nagasaki (sud-vest), la 9 august, care s-a soldat cu 70.000 de morți. Aceste atacuri au grăbit capitularea Japoniei și sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, la 15 august 1945.

„Oferim din adâncul inimii consolare și sprijin sufletelor victimelor, afirmând că vom face tot ce ne stă în putință pentru a elimina acest rău absolut pe care îl reprezintă armele nucleare și pentru a construi o lume în pace”, a declarat marți primarul orașului Hiroshima, Kazumi Matsui.

Ca o coincidență, în aceeași zi a avut loc o altă ceremonie la Yokohama (la sud de Tokyo) pentru punerea în serviciu a unui portelicopter, cea mai mare navă de război lansată de Japonia de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Lansarea acestei nave de 248 de metri care poate îmbarca nouă elicoptere are loc într-un context tensionat cu Beijingul și, într-o mai mică măsură, cu Seulul, din cauza unor diferende teritoriale.

La scurt timp după victoria Partidului Liberal Democrat (PLD, dreapta) în alegerile legislative din decembrie 2012, noul premier Shinzo Abe a declarat clar că nu va ezita să folosească forța în cazul unei debarcări chineze pe insulele Senakaku, nelocuite și situate la 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului, revendicate de Beijing sub numele de Diaoyu.

Încă din ianuarie, Guvernul Abe a aprobat un buget militar de 38,7 miliarde de euro, pentru 2013-2014, în creștere pentru prima dată în ultimii 11 ani.

În paralel, Tokyo și-a anunțat intenția de a constitui o forță specială formată din 600 de persoane și 12 nave pentru a supraveghea și proteja arhipelagul Senkaku.