Jens Stoltenberg va propune o serie de reforme pentru modernizarea NATO

Publicat: 16 02. 2021, 20:58
Jens Stoltenberg va propune o serie de reforme pentru modernizarea NATO. Sursa foto: Shutterstock

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice va prezenta miercuri un plan de reformare a NATO, cu scopul modernizării Alianței după patru ani de neînțelegeri între Washington și aliații săi, dar și ca urmare a relațiilor tot mai tensionate cu China și Rusia.

Astfel, după patru ani de tensiuni între Washington și aliații săi, în perioada președinției lui Donald Trump, Stoltenberg își propune identificarea a opt domenii în care NATO s-ar putea moderniza pe termen mediu, de la schimbările climatice până la finanțarea sustenabilă a operațiunilor militare ale alianței, au declarat doi oficiali de rang înalt pentru agenția de presă Reuters.

Unele state membre, nemulțumite de activitatea Alianței

Propunerile de reformare, pe care liderii NATO ar urma să le discute în cadrum summit-ului de la Bruxelles planificat pentru finalul anului, ar trebui să îl convingă pe succesorul lui Trump, Joe Biden, să susțină mai mult Alianța, în contextul în care aliații Statelor Unite sunt tot mai frustrați de incapacitatea NATO de a se coordona la nivel politic.

La finalul lui 2019, președintele Franței, Emmanuel Macron, declara că NATO „se află în moarte cerebrală” după ce Turcia, stat membru al Alianței, a lansat o ofensivă împotriva rebelilor sirieni, în contextul în care aceștia din urmă erau sprijiniți de Statele Unite.

„Avem ocazia unică de a reenergiza și de a întări legăturile transatlantice”, a declarat Stoltenberg luni.

Ce propuneri va prezenta Stoltenberg?

Printre propunerile pe care Stoltenberg ar urma să le prezinte miercuri se numără și actualizarea Conceptului Strategic al NATO, unul dintre principalele documente ale Alianței, în contextul creșterii capabilităților militare ale Chinei și Rusiei.

De asemenea, Stoltenberg ar urma să propună intensificarea dialogului politic la nivelul NATO, prin organizarea unor reuniuni mai dese între miniștrii de Externe și Interne din statele membre, dar și identificarea unor soluții pentru a reduce impactul acțiunilor Alianței asupra mediului înconjurător.

Stoltenberg va sugera, de asemenea, că aliații să finanțeze în mod colectiv operațiunile de descurajare de pe teritoriul NATO, mai degrabă decât sistemul actual, în cadrul căruia un singur aliat suportă toate costurile.

„Secretarul general se gândește la o modalitate prin care să putem face totul mai sustenabil și, în cele din urmă, corect, deoarece acestea sunt activități esențiale pentru securitatea noastră. Trebuie să găsim o modalitate de a schimba modul în care le finanțăm”, a spus un oficial NATO.

Alianța Nord-Atlantică va încerca să devină „mai verde” în anii următori, inclusiv în ceea ce privește reducerea nivelului emisiilor poluante produse de tancurile, avioanele și navele de luptă.

Totodată, subiectul schimbărilor climatice se va afla și pe agenda principală a viitorului summit NATO, a anunțat recent Stoltenberg.

Potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite, planeta continuă să se încălează, iar temperatura globală va crește cu peste 3 grde Celsius până la finalul secolului, în pofida reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră ca urmare a pandemiei de COVID-19 sau a măsurilor adoptate la nivel mondial.

Acordul de la Paris, semnat de aproape toate statele lumii în 2015, are ca principal scop menținerea creșterii temperaturii globale sub 2 grade Celsius în acest secol.