Joe Biden: ”Agresiunile Rusiei sunt încălcări semnificative ale Cartei ONU”/ Biden acuză Rusia pentru criza alimentară globală

Joe Biden: ”Agresiunile Rusiei sunt încălcări semnificative ale Cartei ONU”/ Biden acuză Rusia pentru criza alimentară globală
Președintele SUA, Joe Biden (Sursa: Mediafax Foto)
Publicat: 21/09/2022, 20:43
Actualizat: 21/09/2022, 20:47

Acţiunile Rusiei în Ucraina constituie „încălcări semnificative” ale Cartei Naţiunilor Unite, a declarat preşedintele SUA, Joseph Biden, în discursul rostit miercuri la Adunarea Generală ONU.

Biden a cerut continuarea susţinerii internaţionale pentru Kiev şi a afirmat că Moscova nu a fost amenințată de nimeni.

„Este vorba de un război care a fost opţiunea unui singur om”, a declarat Joseph Biden, referindu-se la preşedintele rus, Vladimir Putin, citat de CNN.

„Acţiunile Rusiei reprezintă încălcări semnificative ale Cartei ONU. Trebuie să spunem foarte clar: un membru permanent al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite a invadat un stat vecin, a încercat să şteargă de pe hartă un stat suveran. Rusia a încălcat în mod ruşinos principiile centrale ale Cartei ONU prin războiul brutal, care nu era necesar, din Ucraina”, a acuzat liderul de la Casa Albă, citat de AP.

„Ucraina are aceleaşi drepturi ca orice alt stat suveran. Noi suntem solidari cu Ucraina, vom menţine solidaritatea împotriva agresiunii Rusiei”, a continuat Biden.

„Nu a ameninţat nimeni Rusia şi nu a vrut nimeni un conflict în afară de Rusia. De fapt, noi am încercat să evităm ajungerea la o asemenea situaţie”, a punctat preşedintele SUA.

„Preşedintele Putin a lansat ameninţări nucleare clare la adresa Europei” manifestând „o ignoranţă nechibzuită pentru responsabilităţile asumate în sensul neproliferării. Acum, Rusia mobilizează militari suplimentari la război, iar Kremlinul organizează o farsă de referendum în încercarea de a anexa părţi ale Ucrainei, o încălcare semnificativă a Cartei ONU”, a mai spus preşedintele SUA, potrivit Mediafax.

De asemenea, preşedintele SUA a atribuit Rusiei vina pentru amplificarea crizei alimentare internaţionale.

„Rusia lansează minciuni, încercând să atribuie vina pentru criza alimentară sancţiunilor impuse de multe ţări din cauza agresiunii în Ucraina. Dar trebuie să fiu foarte clar în legătură cu un lucru: sancţiunile noastre permit Rusiei să exporte alimentare şi fertilizatori, nu există limite. Războiul Rusiei înrăutăţeşte securitatea alimentară şi doar Rusia îl poate opri”, a precizat Biden, anunţând asistenţă umanitară americană în valoare de 2,9 miliarde de dolari la nivel internaţional.