Justiția franceză a interzis redifuzarea fotografiilor topless cu prințesa Catherine

Publicat: 18 09. 2012, 16:45
Actualizat: 29 09. 2018, 08:59

Justiția franceză a acceptat, marți, cererea formulată de prințul William și soția lui, Catherine, de interzicere a oricărei noi difuzări a fotografiilor ce o prezintă pe ducesa de Cambridge făcând plajă topless, informează AFP.

Justiția franceză a somat, totodată, revista Closer să predea cuplului princiar clișeele originale ale fotografiilor.

Sesizat în regim de urgență de prințul William și soția sa, Tribunalul din Nanterre – un oraș aflat în apropiere de Paris – a interzis grupului de presă Mondadori „să cedeze sau să difuzeze prin orice mijloc, pe orice suport, oricui și în orice modalitate, în special pe tablete numerice” fotografiile care o prezintă pe prințesa Catherine făcând plajă topless în timpul unei vacanțe în regiunea Provence.

Tribunalul francez a cerut grupului Mondadori să restituie cuplului princiar „integralitatea suporturilor numerice” care conțin aceste fotografii.

În timpul audierii în regim de urgență, ce a avut loc luni seară la Tribunalul din Nanterre, avocatul cuplului princiar, Aurélien Hamelle, ceruse interzicerea retipăririi acelui număr din revista Closer, a cedării și difuzării în favoarea „oricărei publicații din Franța și din străinătate” a fotografiilor, care au fost realizate în timpul vacanței pe care cuplul princiar o petrecea în regiunea Provence din sudul Franței, ca și interzicerea republicării acelor poze pe suport digital.

Aceste fotografii au fost făcute „într-un moment intim, în timpul unei scene din viața cuplului, care nu are nimic de-a face cu coperta unei reviste”, a spus Hamelle, făcând o paralelă între aceste fotografii și „urmărirea funestă” de către paparazzi a prințesei Diana, mama prințului William.

Delphine Pando, avocata care a reprezentat revista Closer, a ridicat problema incompatibilității acceptării în justiție a cererilor vizând compania care editează revista Closer, Mondadori France, denunțând „marele dispreț” referitor la dreptul de proprietate asupra fotografiilor.

„O revistă de tip tabloid cumpără exclusivitate pentru un timp, dar nu posedă drepturile de republicare a fotografiilor, care aparțin fotografului sau agenției pentru care lucrează fotograful”, a spus Delphine Pando.

În paralel, cuplul princiar britanic a depus luni, prin intermediului avocatului său francez, o plângere în penal pentru „atingere adusă vieții private”, iar justiția franceză a demarat marți dimineață o anchetă preliminară.

Ancheta preliminară privind plângerea în penal ar trebui la rândul ei „să conducă la un proces mai îndelungat, în cadrul căruia vor fi solicitate daune”, au precizat, duminică, surse din serviciul de presă al prințului William.

Prințul William și soția sa au declarat, imediat după ce revista Closer a publicat cele 15 fotografii care o arată pe ducesa de Cambridge făcând plajă topless pe terasa unei proprietăți private din sudul Franței, că vor să împiedice retipărirea acelui număr al revistei, interzicerea prin ordin judecătoresc a cesiunii sau vânzării clișeelor fotografice altor publicații, dar și publicarea lor pe internet.

Presa britanică încearcă la rândul ei să afle identitatea fotografului care a realizat acele instantanee.

Aceste acțiuni în justiție demarate de cuplul princiar britanic nu au reușit deocamdată să convingă presa internațională să nu publice acele fotografii. Sâmbătă, cotidianul irlandez Irish Daily Star a publicat fotografiile apărute în revista Closer, însă redactorul-șef al publicației a fost concediat, luni. Revista italiană Chi, aflată ca și Closer în proprietatea unui grup de presă ce aparține fostului premier italian Silvio Berlusconi, a publicat luni aceste fotografii.

Aflați la mare distanță de acest scandal judiciar și mediatic, prințul William și soția lui își vor încheia turneul din regiunea Asia-Pacific marți, printr-o vizită oficială în atolul Tuvalu, unul dintre cele mai mici state din lume, unde gazdele i-au întâmpinat cu uriașe ghirlande de flori.