Liderii G20 se întâlnesc astăzi în China. Care sunt adevăratele planuri ale Beijingului

Publicat: 04 09. 2016, 12:08
Actualizat: 26 03. 2019, 08:00

Liderii celor mai puternice economii din lume, cât și reprezentanții Uniunii Europene, participă la Summitul G20 organizat în orașul chinez Hangzhou, eveniment dominat de impactul ieșirii Marii Britanii din UE, tensiunile cauzate de pretențiile teritoriale ale Beijingului și neînțelegerile sino-europene privind producția de oțel.

Beijingul speră că organizarea Summitului G-20 îi va spori influența în gestionarea economiei mondiale. Oficialii chinezi au declarat că vor propune un plan pentru stimularea comerțului mondial, printr-o cooperare mai strânsă în ceea ce privește reglementarea, finanțele, politicile fiscale, dar și în alte chestiuni.

De asemenea, Germania, Coreea de Sud și alte state doresc să folosească reuniunea pentru a discuta despre schimbările climatice, domeniul energiei și posibilele reforme ale sistemului fiscal global cu scopul de a reduce evaziunea fiscală.

Oficialii americani au anunțat că intenționează să aducă în discuție la summit problema supracapacității industriale a Chinei, dar și alte chestiuni spinoase care afectează relațiile economice la nivel internațional.

Cu doar o zi înainte de începutul summitului, președintele Barack Obama și omologul său chinez, Xi Jinping, au dat un semnal important în ceea ce privește lupta împotriva încălzirii globale prin ratificarea în mod formal a Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

Decizia Marii Britanii de a se separa de UE este văzută de unii analiști ca semnalând o respingere a principiilor comerțului liber și avertizează că exemplul britanic ar putea stimula și alte state să facă acest pas, notează The Associated Press.

Președintele Consiliului Europen, Donald Tusk, a reiterat poziția UE cu privire la ieșirea Marea Britanie, anume că nu vor exista discuții cu Londra pe tema relațiilor viitoare, până când procesul de separare nu este inițiat în mod formal de guvernul britanic. Incertitudinile cu privire la situația comerțului, imigrația și alte aspecte critice au perturbat activitatea de afaceri și au provocat anxietate în rândul investitorilor.

„Trebuie să protejăm interesele membrilor UE care doresc să rămână împreună, nu pe ale celui care vrea să plece,” a adăugat Tusk.