Lista țărilor în care Edward Snowden a cerut azil și răspunsul acestora

Publicat: 03 07. 2013, 12:17
Actualizat: 03 07. 2013, 12:17

Fostul consultant american al NSA Edward Snowden, refugiat într-un aeroport din Moscova și căutat de Statele Unite pentru spionaj, a trimis cereri de azil politic în 21 de țări din întreaga lume, dar demersul lui nu a avut succesul scontat, relatează The Guardian în ediția electronică.

Unele țări încă nu i-au răspuns, dar majoritatea i-au respins deja cererea, afirmă cotidianul britanic.
AUSTRIA
NU. Ministrul de Interne, Johanna Mikl-Leitner, a declarat că Snowden trebuie să depună cererea de azil de pe teritoriul austriac. Ea a adăugat însă că acesta nu ar fi deportat dacă ar ajunge în Austria deoarece „nu există un mandat de arestare internațional” emis pe numele său.

BOLIVIA
POSIBIL. Președintele Evo Morales a declarat că nu a primit încă nicio cerere, dar dacă acest lucru se va întâmpla, va analiza situația.

BRAZILIA
NU. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat că Brazilia nu îi va acorda azil politic, adăugând că nu va răspunde cererii.

CHINA
Niciun răspuns.

CUBA
Niciun răspuns.

ECUADOR
NU. Președintele Rafael Correa a declarat că nu ia în considerare cererea de azil a lui Snowden deoarece ar trebui să ajungă pe teritoriul ecuadorian pentru acest lucru.

ELVEȚIA
NU. Valentina Anufrieva de la ambasada Elveției la Moscova a declarat pentru USA Today că cererile de azil trebuie depuse doar de pe teritoriul țării. „Doar atunci când viața unei persoane este pusă în pericol putem face o excepție”, a declarat ea. „Dar nu pare să fie cazul aici”.

FINLANDA
NU. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului finlandez de Externe, Tytti Pylkkö, a declarat că legea finlandeză cere ca Snowden să fie în țară pentru a solicita azil.

FRANȚA
Niciun răspuns. Președintele François Hollande a cerut o poziție comună a UE în privința scandalului de spionaj al NSA.

GERMANIA
IMPROBABIL. Ministrul de Externe Guido Westerwelle a declarat că va analiza cererea de azil „în conformitate cu legea”, deși nu își „poate imagina” că aceasta ar putea fi aprobată.

INDIA

NU. Syed Akbaruddin, purtătorul de cuvânt al Ministerului indian de Externe, a precizat pe Twitter: „După o examinare atentă, am conchis că nu vedem niciun motiv pentru a aproba cererea lui Snowden”.

ITALIA
Niciun răspuns.
IRLANDA
NU. Un purtător de cuvânt al Ministerului Justiției a declarat că, potrivit legii irlandeze, o cerere de azil poate fi acceptată doar din partea unei persoane care se află pe teritoriul statului.

ISLANDA
Niciun răspuns.

OLANDA
NU. Ministrul pentru Securitate și Justiție Fred Teeven a declarat pentru agenția olandeză Novum că solicitarea lui Snowden nu poate fi acceptată atât timp cât acesta se află peste hotare.

NICARAGUA
Niciun răspuns.

NORVEGIA
NU. Adjunctul ministrului norvegian al Justiției, Paal Loenseth, a declarat pentru televiziunea publică NRK că „depunerea unei cereri de azil trebuie făcută de pe teritoriul norvegian. Potrivit procedurilor normale … cererea lui va fi respinsă”.

POLONIA
NU. Ministrul de Externe, RadosÅ‚aw Sikorski, a scris pe contul său de Twitter: „Nu îi voi da o recomandare pozitivă”.

RUSIA
NU. Snowden a renunțat la cererea de azil în această țară după ce președintele Vladimir Putin a declarat clar că fostul consultant american va fi binevenit doar dacă își încetează „activitățile care afectează” Statele Unite.

SPANIA
NU. Ministrul de Externe, Jose Garcia-Margallo, le-a spus reporterilor reuniți la Parlamentul spaniol: „Pentru ca cererea să fie admisibilă din punct de vedere legal, ea trebuie depusă de o persoană care se află în Spania”.

VENEZUELA
POSIBIL. În timpul unei vizite la Moscova, președintele Nicolas Maduro a declarat că va analiza cererea și că Snowden „merită protecția lumii”. Ulterior însă, el le-a spus reporterilor că țara sa nu a primit vreo cerere de azil din partea acestuia și a evitat să răspundă dacă îl va lua cu el pe Snowden atunci când va pleca din Moscova.