Lumea, aproape de cea mai mare criză umanitară din ultimele decenii. Avertismentul ONU

Publicat: 09 11. 2017, 14:19

Criza din Yemen s-a accentuat de când Arabia Saudită a impus luni o blocadă, după ce rachetă a rebelilor iranieni a ajuns pe teritoriul lor. 

În ciuda faptului că saudiții au asigurat că această măsură va fi temporară, impusă doar pentru proceduri de inspectare a zonei, livrarea de ajutoare umanitare a fost întreruptă și ea, incluzând aici cel puțin trei avioane ale ONU pline cu consumabile de urgență, potrivit The New York Times. 

Mark Lawcock a declarat că Arabia Saudită trebuie să permită imediat accesul în Yemen al alimentelor și medicamentelor prin porturile maritime, să permită reluarea traficului aerian în orașele Sana și Aden și să garanteze că derularea acestui tip de servicii nu va mai fi intrerupta niciodată. 

Fără parcurgerea acestor pași, Yemenul va suferi „cea mai mare foamete pe care lumea a văzut-o în ultimii zeci de ani, cu milioane de victime”. 

Șapte milioane de oameni din Yemen primesc în fiecare lună mâncare prin intermediul Programului Mondial al Mâncării, derulat de ONU. 

Yemenul se confruntă cu o criză acută a alimentelor, care a afectat cel puțin 17 milioane de oameni, mai mult de o treime fiind în pragul foametei. Mai mult decât atât, teritoriul se confruntă și cu holera care a îmbolnăvit aproape un milion de persoane. 

„Date fiind actuala criză de alimente și epidemia de holeră, orice amânare a restaurării și extinderii accesului ajutoarelor umanitare vor ajunge să aibă un cost mult prea mare, tradus în viețile femeilor, bărbaților, fetelor și băieților de pe tot teritoriul Yemenului”, se arată într-un comunicat al grupurilor umanitare. 

Dacă blocada nu se încheie rapid, spun ei, „ne temem deja catastrofala criză umanitară și economică se va înrăutăți substanțial”. 

Arabia Saudită descrie blocada ca fiind o măsură necesară pentru a preveni aducerea ilegală de arme militare în țară de către cei din mișcarea Houthis, originari din nordul Yemenului.