MACEDONIA începe procesul de monitorizare pentru ADERAREA la Uniunea Europeană

Publicat: 17 07. 2018, 11:44
Actualizat: 28 03. 2019, 13:16

Comisarul UE pentru Extindere și Politică de Vecinătate, Johannes Hahn, va vizita capitala macedoniană Skopje, marți, cu scopul de a marca începutul procesului de monitorizare, necesar pentru aderarea Macedoniei la Blocul comunitar, informează site-ul publicației Balkan Insight.

Macedonia va începe, săptămâna aceasta, procesul tehnic de monitorizare pentru a se pregăti de discuțiile privind aderarea la UE, care ar putea începe în luna iunie, anul viitor.

Comisarul european se va întâlni cu premierul Zoran Zaev, deputatul Talat Xhaferi și liderul partidului de opoziție VMRO DPMNE, Hristijan Mickovski.

Procesul de monitorizare va forța Macedonia să își mobilizeze toate capacitățile de a îndeplini precondițiile UE, necesare pentru demararea formală a negocierilor de aderare.

La sfărșitul lunii iunie, miniștrii europeni și-au exprimat sprijinul pentru Albania și Macedonia, privind demararea negocierilor de aderare la UE.

Cu toate acestea, cele două state au primit mai multe condiții, inclusiv completarea reformelor judiciare, investigarea și condamnarea corupției, implementarea unor reforme în domeniul securității și informațiilor, cât și în administrația publică.

Una dintre primele obligații ale Macedoniei este aceea de a dezvălui cine este șeful echipei naționale responsabile pentru partea politică a negocierilor, cât și șeful echipei de experți responsabile pentru aspectele tehnice ale negocierilor cu UE.

Implementarea unor noi reforme judiciare este așteptată să reprezinte cea mai dificilă parte a procesului de monitorizare și a eventualelor negocieri privind aderarea.

Aderarea Macedoniei la UE și NATO, a fost blocată până recent de Grecia, care a refuzat să accepte numele țării, considerând că reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă același nume.

Premierul Macedoniei, Zoran Zaev, a anunțat în luna iunie că a ajuns la un acord cu Grecia privind numele țării sale, care se va numi „Republica Macedonia de Nord”.