Mai mulți miniștri europeni de Externe avertizează că otrăvirea lui Aleksei Navalnîi nu poate rămâne nepedepsită

Publicat: 12 10. 2020, 16:59
Mai mulți miniștri europeni de Externe avertizează că otrăvirea lui Aleksei Navalnîi nu poate rămâne nepedepsită. Sursa foto: Shutterstock

Mai mulți miniștri de Externe din Uniunea Europeană au avertizat luni, înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Luxemburg, că otrăvirea disidentului rus Aleksei Navalnîi nu poate să rămână fără un răspuns.

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, care împreună cu omologul său francez Jean-Yves Le Drian a propus noi sancțiuni la adresa Rusiei, a declarat că „acum este clar, obiectiv vorbind, că există o încălcare a Convenţiei privind armele chimice, una care nu poate rămâne fără consecinţe”, potrivit Agerpres.

Și ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că „este timpul potrivit pentru adoptarea rapidă a unor sancțiuni”.

„Şi, aşa cum poate vă amintiţi, chiar înainte de reuniunea Consiliului Afaceri Externe din 21 septembrie, România, alături de Polonia, de Danemarca şi de statele baltice, au cerut sancţiuni dacă Rusia nu desfăşoară o anchetă corectă, imparţială, transparentă şi cuprinzătoare cu privire la otrăvire şi dacă Rusia nu cooperează cu Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice”, a spus Aurescu, potrivit MAE de la București.

Declarațiile oficialilor europeni vin în contextul în care Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice a confirmat recent că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu Novichok, un agent neurotoxic creat în perioada sovietică.

De asemenea, ministrul finlandez de Externe, Pekka Haavisto, a declarat că este extrem de important ca statele membre să ajungă la un punct de vedere comun în cazul Navalnîi în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Externe, care are loc luni.

Navalnîi continuă să acuze autoritățile ruse de otrăvirea sa

Aflat în continuare în Germania, pentru a se recupera după otrăvirea cu agentul neurotoxic Novichok în Siberia, Aleksei Navalnîi îl acuză în continuare pe Vladimir Putin că ar fi ordonat atacul împotriva sa, acuzații negate vehement de către autoritățile de la Moscova.

Mai mult, Navalnîi a făcut miercuri apel la statele europene să facă noi pași în legătură cu sancțiunile împotriva Rusiei.

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost internat într-un spital din Germania după ce i s-a făcut rău la bordul unui avion cu care se deplasa de la Tomsk către Moscova. El a fost internat inițial într-un spital din Rusia, dar a fost transferat ulterior în Germania pentru a primi îngrijiri.

Din verificările efectuate, autoritățile germane au stabilit că există „dovezi fără echivoc” ale prezenței unui agent chimic din grupul Noviciok în organismul disidentului rus. Săptămâna aceasta, și alte două laboratoare de specialitate din Franţa şi Suedia au confirmat rezultatele.