Marea Baltică, lac NATO. Rușii vor fi goniți din arhipelagul Aland, teritoriu al Alianței Nord-Atlantice. Cine vor fi ultimii doi plecați

Marea Baltică, lac NATO. Rușii vor fi goniți din arhipelagul Aland, teritoriu al Alianței Nord-Atlantice. Cine vor fi ultimii doi plecați
Publicat: 11/07/2023, 18:44
Actualizat: 11/07/2023, 20:19

Președintele finlandez Sauli Niinisto (foto) anunță posibilitatea expulzării prezenței diplomatice ruse de pe Insula Aland, teritoriu național, unde Rusia a impus respectarea unui regim de demilitarizare încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează Bloomberg. Arhipelagul se află în inima Mării Baltice, exact la mijlocul distanței dintre Finlanda și Suedia, care este ca și membru NATO, în urma deciziei Turciei și Ungariei de a nu mai bloca accesul ultimei țări scandinave la Alianța Nord-Atlantică. Conform lui Sauli Niinisto misiunea diplomatică a Rusiei din Mariehamn, capitala insulei principale, este alcătuită, practic, doar „dintr-un consul și soția sa”.

Anunțul președintelui finlandez Niinisto vine după ce Rusia a anunțat săptămâna trecută că închide consulatul finlandez din Sankt Petersburg, măsură care a venit după ce anterior autoritățile de la Moscova au înghețat fondurile tuturor misiunilor diplomatice finlandeze aflate pe teritoriul rus. După aderarea la Alianță a țărilor baltice, Estonia, Letonia, Lituania, și ulterior Finlanda și Suedia, Rusia mai are acces la Lacul NATO doar prin Sankt Petersburg și enclava Kaliningrad (Koningsberg), Prusia Orientală, înconjurată de Polonia. Tot NATO.

Pretextul perfect pentru izgonierea rușilor din Baltica

Guvernul de la Helsinki a promis măsuri de retorsiune după închiderea forțată a reprezentanței diplomatice din Sankt Petersburg, semnalând că ar putea ordona la rândul său măsuri împotriva consulatului rusesc din Turku, oraș aflat în sud-vestul țării.

Însă indignarea opiniei publice finlandeze s-a îndreptat spre prezența diplomatică rusă de pe Insula Aland, cea mai mare din arhipelagul cu același nume care se află într-o poziție strategică în Marea Baltică și unde Rusia comunistă a impus un regim de demilitarizare după încheierea Războiului de iarnă (noiembrie 1939-martie 1940), conflictul declanșat de Iosif Stalin împotriva Finlandei în primele luni ale celui de-al Doilea Război Mondial.

Consulul rus de pe Aland și nevasta sa au început să împacheteze

Mulți finlandezi au ajuns să se întrebe acum, după ultimele dispute diplomatice dintre Helsinki și Moscova, de ce Rusiei ar trebui să i se permită o prezență diplomatică prin care să monitorizeze respectarea demilitarizării unui teritoriu ce aparține unei țări membre a NATO.

Întrebat de jurnaliștii de la Bloomberg despre posibilitatea închiderii consulatului rusesc de pe Insulele Aland, aflat în localitatea Mariehamn, președintele Sauli Niinisto a declarat că măsura este analizată, dar că deocamdată nu s-a luat o decizie.

„Vom vedea”, a spus el, încercând însă să tempereze furia publică din Finlanda la adresa prezenței rusești aici. El a descris misiunea diplomatică a Rusiei din Mariehamn ca fiind alcătuită practic doar „dintr-un consul și soția sa”.

Consulatul rusesc din Marienhaim a fost vandalizat la începutul lunii mai, gest care a stârnit furia Moscovei și despre care unele surse diplomatice afirmă că ar sta la baza măsurilor luate de ministerul condus de Serghei Lavrov împotriva reprezentanțelor finlandeze de pe teritoriul Rusiei.

Finlanda salută intrarea vecinei Suedia în NATO

Niinisto a vorbit în interviul acordat jurnaliștilor de la Bloomberg și despre decizia Turciei de a renunța la obiecțiile față de intrarea Suediei în NATO, afirmând că după ce și vecina sa nordică va fi admisă în alianță „Marea Baltică va fi pașnică”.

„Este o garanție a păcii pentru țările din jurul Mării Baltice. Asta e ideea”, a subliniat el.

Finlanda a devenit oficial al 31-lea stat membru al NATO în data de 4 aprilie a acestui an, după ce guvernul președintelui Recep Erdogan a renunțat mai rapid la obiecțiile față de intrarea sa în alianță decât în cazul Suediei.

Ambele țări nordice au renunțat la neutralitatea lor istorică după ce Rusia a atacat Ucraina anul trecut, declanșând cel mai mare conflict militar din Europa de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Citiți și: Summit-ului NATO, între mize uriașe și decizii cruciale. Europarlamentar: „Unda verde dată de Turcia, un pas istoric” – DECLARAȚII EXCLUSIVE

LIVE UPDATE | Summitul NATO de la Vilnius: Aliații trimit un mesaj „clar” Ucrainei. NATO prezintă planuri regionale de apărare

Ungaria, de acord cu aderarea Suediei la NATO. Szijjarto: Ratificarea tratatului e doar o chestiune tehnică

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari