Marea Britanie va cumpăra gaz lichefiat din America, în loc de cel importat din Rusia

Publicat: 10 11. 2022, 15:09
Actualizat: 10 11. 2022, 15:12
Sursa FOTO: poland.postsen.com

Guvernele Marii Britanii și al Statelor Unite se pregătesc să încheie un acord privind furnizarea de gaz natural lichefiat (GNL) american către Regatul Unit.

Acordul prevede că Marea Britanie va primi până la 10 miliarde de metri cubi de gaz lichefiat în fiecare an. Acordul ar trebui să intre în vigoare în 2023. Premierul britanic Rishi Sunak ar putea anunța încheierea acordului în zilele următoare, transmite The Telegraph, citat de usm.media.

Marea Britanie a importat 3,12 miliarde de metri cubi din Rusia, în 2021

Anterior, aproape jumătate din gazul natural al Regatului Unit era produs pe platforma Mării Nordului. Restul necesarului de GNL a fost acoperit de importuri.

Cei mai mari furnizori de gaze naturale au fost Norvegia, Qatar, SUA și Rusia. GNL a reprezentat aproximativ 17% din importurile de energie.

Anul trecut, Marea Britanie a importat 3,12 miliarde de metri cubi din Rusia (4% din volumul total). Cu toate acestea, deja în iunie, țara a redus volumul importurilor de gaze rusești cu 75%.

Depozite de gaze / Sursa FOTO: oradesibiu.ro

Bulgaria deschide licitații pentru achiziționarea de gaze naturale lichefiate pentru a preveni un eventual deficit în timpul iernii

Compania bulgară de stat Bulgargaz a lansat, la finalul lunii septembrie, trei licitații pentru gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a preveni penuria de gaze în timpul iernii și pentru a asigura securitatea energetică pe termen lung, a declarat directorul executiv al companiei, Denitsa Zlateva.

Bulgargaz va deschide o licitație pentru livrările de GNL pentru noiembrie și decembrie, o alta pentru livrări pe tot parcursul anului 2023 și o a treia pentru o perioadă de 10 ani, a spus Zlateva.

Bulgaria poartă, de asemenea, discuţii cu Gazprom pentru a relua livrările de gaze rusești, după ce Moscova a oprit gazele în aprilie din cauza refuzului Sofiei de a plăti în ruble.

Cu toate acestea, negocierile cu Gazprom nu au evoluat deocamdată, a declarat ministrul Energiei, Rossen Hristov.

În prezent, Bulgaria, care depindea aproape în totalitate de importurile de gaze rusești, își acoperă aproximativ 30% din necesar cu resurse din Azerbaidjan și cumpără restul de pe piața spot, potrivit Reuters.

Bulgaria a ajuns la un acord cu SUA cu privire la importul de gaze

Premierul bulgar Kiril Petkov s-a întâlnit în luna mai cu vicepreședintele american Kamala Harris, a anunțat biroul de presă al Guvernului bulgar. Aceștia au discutat despre parteneriatul strategic dintre Sofia și Washington și despre oportunitățile de extindere a cooperării. S-a ajuns la un acord privind livrările de gaze lichefiate către Bulgaria la prețuri mai mici decât cele din Rusia.

Furnizorul public de gaze Bulgargaz a anunțat, după ce Rusia a oprit livrările, că au fost solicitate oferte de la toți comercianții de gaze activi din regiune și că au fost contractate livrări alternative de gaze pentru a satisface cererea utilizatorilor casnici și industriali, a companiilor de încălzire urbană și a comercianților de gaze pentru luna mai.

Singurul contract pe termen lung pe care Bulgaria îl are în prezent este cel cu Azerbaidjan, dar din cauza unei anexe semnate în septembrie 2021, întreaga cantitate contractată nu poate fi livrată, iar acesta acoperă doar 10% din consumul Bulgariei.