Mareea Britanie trimite militari în Tunisia

Publicat: 01 03. 2016, 14:34
Actualizat: 01 03. 2016, 17:42

„Un detașament de aproximativ 20 de militari se deplasează acum spre Tunisia pentru a contribui, împreună cu autoritățile tunisiene, la împiedicarea traversărilor ilegale ale frontierei cu Libia”, a declarat, luni, Michael Fallon în Parlamentul britanic.

Decizia Marii Britanii vine în contextul în care Occidentul a atras atenția asupra situației din Libia unde militanții SI câștigă influență, plănuind să folosească pozițiile din țară pentru a organiza și a comite atacuri.

În iunie anul trecut, 30 de turiști britanici au murit într-un atac comis de un islamist înarmat la un hotel din regiunea de coastă a Tunisiei.

„Sunt extrem de îngrijorat de extinderea rețelei Stat Islamic de-a lungul coastei Libiei, motiv pentru care am solicitat formarea unui guvern libian unitar”, a explicat Fallon.

Libia se confruntă cu un conflict din 2011 după revolta împotriva fostului președinte Muammar al-Gaddafi, iar din 2014 în țară se află două guverne, unul cu sediul la Tripoli (nordul țării) și altul cu sediul la Tobruk (estul țării), recunoscut pe plan internațional. Rețeaua Stat Islamic a profitat de instabilitatea din țară pentru a se infiltra, cucerind orașul Sirte, unde se află cel mai mare centru de militanți SI din Libia.

Violențele vin pe fondul nominalizării unui guvern unitar în baza unui plan susținut de ONU. Oficialii din statele occidentale iau în calcul efectuarea de raiduri aeriene și operațiuni militare în Libia împotriva militanților SI care intenționează să se extindă și în afara frontierelor țării.

Fallon a precizat că Marea Britanie nu intenționează să trimită trupe terestre în Libia.

„Inainte a lansa orice operațiune militară în Libia, așteptăm o invitație din partea noului guvern libian”, a declarat ministrul britanic.

În urmă cu două săptămâni, Statele Unite au atacat o tabără a militanților SI din orașul Sabratah, din vestul țării, bombardamente în care au murit circa 50 de persoane, printre care și doi angajați ai ambasadei Serbiei, răpiți în Libia în noiembrie.