Matteo Renzi critică dur UE, Germania și Franța: Summitul de la Bratislava, o „croazieră pe Dunăre”

Matteo Renzi critică dur UE, Germania și Franța: Summitul de la Bratislava, o croazieră pe Dunăre
Publicat: 18/09/2016, 16:55
Actualizat: 28/03/2019, 05:49
Premierul Italiei, Matteo Renzi, a criticat dur, duminică, Uniunea Europeană și liderii Germaniei și Franței, argumentând că summitul informal de la Bratislava a fost doar o „croazieră pe Dunăre”, fără a se propune soluții concrete pentru îmbunătățirea situației sociale și combaterea imigrației.
Întrebat, într-un interviu acordat Corriere della Sera, despre modul în care s-a derulat reuniunea informală a Consiliului European de la Bratislava, Renzi a răspuns: „Nu a fost nicio dezbatere, pur și simplu o ocazie pierdută. Bratislava trebuia să fie o oportunitate, dar a fost a nenumărata reuniune la care s-au discutat virgulele unui document care spune totul și nimic. După ieșirea Marii Britanii din UE, este necesar să reacționăm, nu să tergiversăm”.
„Am o atitudine critică, pentru că în documentul prezentat nu am găsit niciun rând despre îmbunătățirea situației din Africa sau despre combaterea imigrației, nimic despre Europa socială. Pentru a obține schimbări, trebuie să modificăm direcția Europei, nu să schimbăm locul summitului. (…) În plus, trebuie să se recunoască faptul că austeritatea europeană a eșuat, în timp ce politica americană a investițiilor a adus Administrației Barack Obama un număr-record de locuri de muncă. Nu este un atac, ci realitatea”, a subliniat premierul de centru-stânga al Italiei.
Întrebat dacă s-a supărat că nu a fost invitat la conferința de presă comună organizată de cancelarul german, Angela Merkel, cu președintele Franței, Francois Hollande, Renzi a explicat: „Să fim serioși, nu am nicio problemă cu Merkel și Hollande. M-am întâlnit cu președintele Franței la final și ne-am salutat în mod amical. Dar eu nu sunt o statuetă așezată frumos, nu ader la decizii prin care nu se stabilește nimic. Dacă vor să facă ceva, Italia este disponibilă. Dacă vor să petreacă timpul pentru a scrie documente fără suflet și fără orizont, o pot face singuri. A organiza conferințe de presă în care nu se spune nimic nu este visul vieții mele. Și a mima acorduri când nu sunt nu este serios”.
„Nu știu la ce se referă cancelarul Angela Merkel când vorbește despre «spiritul Bratislava». Dacă se va continua așa, cred că «spiritul Bratislava» se va transforma în «fantoma Europei». La Bratislava am făcut doar o croazieră frumoasă pe Dunăre, cu toții. Dar eu speram să se răspundă la criza generată de Brexit, nu doar să facem o plimbare cu barca”, a reproșat Renzi.
Liderii țărilor membre UE, fără Marea Britanie, s-au reunit vineri în orașul slovac Bratislava, în cadrul unei reuniuni informale a Consiliului European. În programul summitului a fost și o scurtă croazieră pe Dunăre.
Referindu-se la criticile Comisiei Europene privind deficitul bugetar al Italiei, Renzi a susținut că nici alte țări nu respectă reglementări europene: „Spania are un deficit bugetar dublu față de cel al Italiei. Franța nu respectă nici măcar limita stabilită prin Tratatul Maastricht, având deficitul peste 3%. Iar Germania încalcă regula surplusului comercial: trebuie să fie de 6%, dar este la 9%”.
Sâmbătă, Matteo Renzi a cerut solidaritate la nivelul Uniunii Europene în materie de imigrație și a pledat pentru abandonarea politicilor europene de austeritate. „În privința imigrației, problema nu este dacă vrem să primim extracomunitari ori nu. Dacă este corect să îi salvăm pe toți din mare, nu este corect să îi găzduim pe toți în regiunile italiene Sicilia și Puglia. Noi suntem italieni, adică generoși, dar nu putem lăsa să explodeze imigrația din cauza incapacității Uniunii Europene”, a declarat Matteo Renzi la Florența. „Fie Europa intervine în favoarea dezvoltării țărilor din Africa, fie pierdem timpul. Dacă nu o face Europa, o poate face Italia, dar acest lucru înseamnă că UE pierde o oportunitate. Ieri, la Bratislava, ni s-a prezentat un document în care nici măcar nu este menționată Africa. Italia vrea o Uniune Europeană, dar una diferită și face cunoscut acest lucru”, a subliniat Renzi.
După summit, Germania și Franța au anunțat că vor colabora „intens” pentru a obține „succesul” Uniunii Europene. „Franța și Germania se angajează să colaboreze intens în următoarele luni pentru a obține succesul Uniunii Europene”, a declarat Angela Merkel. „Am stabilit ca în Europa – în situația crucială în care se află după referendumul britanic și din cauza altor dificultăți – să elaborăm împreună, înainte de împlinirea a 60 de ani de la Tratatul Roma, o agendă, un plan de lucru pentru gestionarea problemelor”, a declarat Angela Merkel. Tratatul de la Roma, care a constituit Comunitatea Economică Europeană, a fost semnat pe 25 martie 1957. La rândul său, Francois Hollande a notat că summitul de la Bratislava a demonstrat că Uniunea Europeană poate continua să funcționeze după decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană.
Uniunea Europeană rămâne, în pofida deciziei Marii Britanii de părăsire a Blocului comunitar, „indispensabilă”, fiind un model care a garantat pacea, democrația și a facilitat prosperitatea, a anunțat Consiliul European după summitul informal de la Bratislava. „Chiar dacă o țară a decis să plece, UE rămâne indispensabilă pentru noi ceilalți. După războaie și diviziuni profunde, UE a garantat pacea, democrația și a permis țărilor să prospere. Multe țări și regiuni încă încearcă să ajungă la aceste realizări. Suntem hotărâți să transformăm UE într-un model de succes pentru cele 27 de țări. UE nu este perfectă, dar este cel mai bun instrument pe care îl avem pentru abordarea noilor provocări cu care ne confruntăm”, a transmis Consiliul European. Conform comunicatului, UE va lua măsuri pentru a evita fluxuri necontrolate de imigranți extracomunitari, prin securizarea frontierelor externe și prin consolidarea Spațiului Schengen, aplicând politici în materie de imigrație bazate pe principiul „responsabilității și solidarității”.
Liderii europeni au stabilit intensificarea eforturilor pentru combaterea terorismului și sporirea cooperării în materie de apărare, inclusiv cu Alianța Nord-Atlantică. UE își propune să creeze „perspective economice promițătoare pentru toți cetățenii, prin menținerea modului de viață european și prin oferirea unor oportunități mai bune pentru tineri”.
RSS Data [rss_data]
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu