Peste 8 milioane de lei a plătit un asigurător în urma unui accident uriaș, anul trecut, dar dauna RCA totală e mult mai mare. Cât a costat polița

Peste 8 milioane de lei a plătit un asigurător în urma unui accident uriaș, anul trecut, dar dauna RCA totală e mult mai mare. Cât a costat polița
Polițe RCA / Foto caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock
Publicat: 26/04/2024, 16:49

Un singur asigurător din România a plătit o daună în baza poliței RCA de peste 8 milioane de lei anul trecut, în urma unui accident major care a avut loc în Franța în urmă cu aproximativ 9 ani. Raportat la datele oficiale disponibile în prezent la nivelul industriei, doar pe primele 10 luni, suma ar putea fi un record pe anul trecut.

Totalul despăgubirilor plătite de compania de asigurare Omniasig în cazul din Franța se ridică la aproximativ 18 milioane de lei, dar procesul este încă pe rol, potrivit informațiilor Hotnews.

Cauza accidentului

Este vorba de un accident major, care s-a produs pe 29 octombrie 2015, când un camion platformă, condus de un român și asigurat în România, care transporta autoturisme, nu a putut frâna și a lovit alte vehicule oprite la o stație de taxare situată pe Autostrada A8, la periferia orașului Nisa (în sud-estul Franței).

Cincisprezece vehicule au fost implicate în accidentul produs în zona stației de plată a taxei de autostradă din Saint-Isidore, iar șaptezeci de angajați ai pompierilor au fost mobilizați la locul accidentului.

Potrivit primelor informații o persoană a murit, iar alte opt au fost rănite în accident, trei fiind în stare gravă. Ulterior presa franceză cita experții care stabiliseră că șoferul camionului a intrat în bariera stației de taxare cu 120 km/h și, din primele mărturii, inclusiv a șoferului, acuzat pentru ucidere din culpă și condamnat ulterior, acesta avusese deja o problemă cu frânele de câțiva kilometri.

Conform raportului autorităților, șoferul român nu era băut, nu consumase droguri şi respectase timpii de odihnă, astfel că defectarea sistemului de frânare pe semiremorcă ar fi dus la catastrofă.

Autocamionul era asigurat pe firmă, iar polița, valabilă pentru o jumătate de an, a costat 2.000 de lei, potrivit informațiilor Hotnews.

„Până în momentul de față, pe acest dosar, au fost plătite despăgubiri totale de aproximativ 18 milioane de lei, din care: aproximativ 3 milioane lei sunt daune materiale și aproximativ 15 milioane de lei au fost pentru vătămări corporale și deces. Marea majoritate a solicitărilor de despăgubire în acest dosar au fost soluționate amiabil, existând însă și cazuri soluționate în instanțele din Franța. Rămân încă deschise pretențiile a două dintre persoanele vătămate”, au precizat reprezentanții asigurătorului.

Ce arată datele oficiale

Despăgubirile plătite doar anul trecut înseamnă o sumă de aproape 750 de ori mai mare decât dauna medie pe 2023.

Oficial, cea mai mare despăgubire plătită între 1 ianuarie și 31 octrombrie anul trecut în baza unei polițe RCA a depășit 5,6 milioane lei, deci peste 1,1 milioane de euro, conform unei analize, doar pentru primele zece luni din 2023, printre membrii Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), care reprezintă cea mai mare parte a pieței de profil.

Despăgubirea-record plătită de un asigurător din cadrul UNSAR a fost acordată pentru a acoperi prejudiciile rezultate dintr-un accident de amploare provocat în Italia de o autoutilitară care avea poliță RCA încheiată în România.

Potrivit datelor asociației de profil, valoarea însumată a primelor zece despăgubiri plătite în baza polițelor obligatorii RCA în 2023 a fost de 34,7 milioane lei. Fiecare dintre aceste despăgubiri a acoperit atât vătămări corporale, cât și daune materiale.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) arată, în raportul pieței pentru anul 2023, că asiguratorii autorizați au plătit despăgubiri pe segmentul RCA pentru aproximativ 292.000 dosare de daună, care au însumat plăți în valoare de aproximativ 3,1 miliarde de lei, rezultând o daună medie de 10.750 de lei, în creștere cu 8% comparativ cu anul precedent. Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale în anul 2023 s-a situat la aproximativ 76.741 de lei (în scădere cu peste 11% față de 2022), iar cea plătită pentru daune materiale la 8.867 de lei (în creștere cu peste 8% comparativ cu 2022)

UNSAR atrage atenția că cele 292.000 de dosare nu includ însă daunele avizate la sucursalele asigurătorilor din UE care prestează activităţi de asigurare în România pe baza dreptului de stabilire (FOE), nici la cele deschise la Fondul de Garantare a Asiguraților în urma falimentelor City Insurance și Euroins și nici dosarele de daună care sunt deschise, dar se află în rezervă. Aceste daune nu sunt incluse nici în calculul indicatorilor specifici precum rata daunei sau rata combinată care sunt prezentați în același raport.

UNSAR reprezintă 22 de companii de profil, care dețin o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
El este Cristian, polițistul care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă la Galați: „Doi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Avertisment de ultimă oră de la ANM. Fenomene extreme în multe județe
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Rasputin, controverse despre moartea și viața sa. Vindecător ori șarlatan?