Mexicul a depășit Italia ca număr de decese provocate de COVID-19. Țara urcă pe locul al patrulea în lume

Publicat: 13 07. 2020, 11:50
Mexicul a depășit Italia ca număr de decese provocate de COVID-19. Țara urcă pe locul al patrulea în lume. Sursa foto: Shutterstock

Numărul deceselor provocate de pandemia de COVID-19 în Mexic a depășit duminică pragul de 35.000, astfel că țara din America Latină a depășit Italia ca număr de morți, urcând pe locul al patrulea la nivel mondial.

Cu toate acestea, președintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, a declarat că pandemia „scade în intensitate” în țara sa și a acuzat „mass media conservatoare” că ar provoca panică, informează Reuters.

Duminică, în Mexic s-au înregistrat 276 de noi decese și 4.482 de noi cazuri de infectare față de sâmbătă, astfel că bilanțul a ajuns la 35.006 decese și 299.750 de îmbolnăviri.

Prin comparație, Italia a înregistrat 34.954 de decese și 243.061 de cazuri de infectare.

Astfel, singurele țări care depășesc bilanțul Mexicului sunt, în ordine, Statele Unite, Brazilia și Marea Britanie.

În timp ce Italia pare să fi reușit să țină sub control virusul, în Mexic pandemia nu dă semne că s-ar reduce ca intensitate. Guvernul mexican a fost, de altfel, criticat în repetate rânduri pentru că a relaxat restricțiile mult prea devreme.

Lopez Obrador a anunțat că a fost ținut la curent cu privire la evoluția epidemiei și s-a declarat optimist în această privință.

„Raportul este pozitiv, este bun. Concluzia mea este că pandemia încetinește, scade în intensitate”, a declarat președintele mexican.

Administrația Lopez Obrador, criticată pentru modul în care a gestionat pandemia

Numărul deceselor per capita în Mexic, țară cu o populație de 120 de milioane de locuitori, plasează țara pe locul 16 la nivel mondial.

Mai mulți oficiali mexicani susțin că numărul îmbolnăvirilor este mult mai mare decât o arată datele oficiale, mai ales din cauza numărului scăzut de teste efectuate. Potrivit unei analize realizate de Reuters în luna mai, pe baza datelor prezentate de companiile de pompe funebre, numărul deceselor ar putea fi dublu față de cifrele oficiale.

Mai mulți foști oficiali au criticat Administrația Lopez Obrador pentru modul în care a gestionat epidemia.

Fostul ministru al Sănătății, Salomon Chertorivski, care a deținut funcția între 2011 și 2012, a declarat joi că Guvernul a redeschis economia și a relaxat restricțiile înainte de a atinge criteriile pentru a face acest lucru. El a adăugat că Mexicul ar trebui să impună noi restricții pentru limitarea numărului de îmbolnăviri și de decese.