Mii de spanioli au protestat împotriva monarhiei, după retragerea regelui Juan Carlos. ”Spania va fi mâine o republică!”

Publicat: 03 06. 2014, 07:00
Actualizat: 29 07. 2014, 17:51

„Spania va fi mâine o republică!”, scandau manifestanții, adunați în apropierea stației de metrou Puerta del Sol, la Madrid.

De asemenea, ei fluturau pancarte pe care scria: „Nu vrem rege, vrem referendum”, „Cei din dinastia Bourbon să vină la alegeri” și steaguri ale celei de-A doua Republici spaniole, proclamată în 1931 și desființată de trupele franchiste în timpul Războiului Civil (1936-1939).

Manifestanții s-au adunat la apelul mai multor partide politice și organizații de stânga sau ecologiste, care esperă că mitinguri similare vor avea loc în alte aproximativ 40 de orașe din Spania.

„Cred că este un moment potrivit pentru a proclama o Republică”, a afirmat Paola Torija, un terapeut în vârstă de 24 de ani.

Temându-se de creșterea numărului de manifestanți, poliția a blocat accesul către Palatul Regal, situat la o distanță de aproximativ 300 de metri de Puerta del Sol.

„Nu vreau să aștept încă 40 de ani pentru a fi într-o astfel de situație. Trebuie să schimbăm lucrurile acum”, a spus Daniel Martin, un student în vârstă de 25 de ani.

În opinia sa, prințul Felipe, care urmează să urce pe tron, „nu are nicio legitimitate”.

„Cred că țara a ajuns în momentul în care o mare parte de locuitori cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani vor să schimbe modelul politic actual, pentru că ei sunt motorul țării”, a declarat Nancho Vila, un muncitor în vârstă de 52 de ani.
„Monarhia este discreditată. Ea nu are sens într-o Europă democratică”, a adăugat el.

Șeful Guvernului, Mariano Rajoy, a anunțat luni că regele Spaniei Juan Carlos, în vârstă de 76 de ani, va abdica și-i va lăsa tronul fiului său, prințul Felipe.

Ulterior, într-un mesaj televizat, Juan Carlos a confirmat că abdică în favoarea fiului lui, prințul Felipe, pentru a impulsiona „reînnoirea” monarhiei”.

Vorbind despre setea „din noi pentru un elan de reînnoire, de depășire, de corectare a greșelilor”, el a declarat că fiul său „are maturitatea, pregătirea și simțul responsabilității necesare pentru a prelua cu toate garanțiile conducerea statului și pentru a deschide o nouă etapă de speranță în care vor fi aliate experiența dobândită și entuziasmul unei noi generații”.

Juan Carlos, care a urcat pe tron la moartea lui Francisco Franco, în noiembrie 1975, și-a construit popularitatea conducând tranziția în Spania către democrație, după care s-a confruntat cu un final de regim marcat de probleme de sănătate și scandaluri.

Anna Primac, anna.primac@mediafax.ro