NASA anunță că Stația Spațială Internațională va putea fi vizitată de turiști, din 2020

Publicat: 08 06. 2019, 09:39

„NASA deschide Stația Spațială Internațională oportunităților comerciale”, a anunțat Jeff DeWit, directorul financiar al agenției, vineri, la sediul Nasdaq din New York.

„NASA va autoriza anual până la două misiuni scurte cu astronauți privați”, a precizat Robyn Gatens, unul dintre oficialii NASA care se ocupă de ISS.

Misiunile vor dura până la 30 de zile, pot fi efectuate de cetățeni de orice naționalitate, care însă vor ajunge pe avanpostul spațial exclusiv cu ajutorul celor două companii americane private care dezvoltă în acest moment vehicule de transport: SpaceX, cu capsula Crew Dragon, și Boeing, cu capsula Starliner. Teoretic, capsulele ar trebui să devină operaționale la finalul anului 2019, însă acestea trebuie să fie supuse și unor teste.

Companiile respective își aleg clienții și emit factura pentru transport, care va fi partea cea mai costisitoare a aventurii, aproximativ 58 de milioane de dolari pentru o călătorie dus-întors. Acesta este tariful mediu pe care îl plătește și NASA pentru transportarea propriilor astronauți.

NASA va factura sejurul pe orbită, respectiv mâncarea, apa, toaletele, sistemul de suport al vieții la bordul stației, costul aproximativ fiind de 35.000 de dolari pe noapte, per astronaut, a anunțat Jeff DeWit.

ISS nu aparține NASA, stația fiind construită din 1998 împreună cu Rusia, iar, pe parcursul anilor, celor două națiuni li s-au alăturat altele. În prezent este un proiect spațial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanțat în principal de Statele Unite ale Americii și la realizarea căruia participă 16 țări. Stația este ocupată în permanență, din noiembrie 2000, de echipaje comune. ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotație completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spațiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

ISS a mai fost vizitată de turiști spațiali, primul fiind omul de afaceri american Dennis Tito, în 2001. Acesta a plătit Rusiei aproximativ 20 de milioane de dolari pentru a ajunge pe ISS. Au urmat alți câțiva, cel mai recent fiind canadianul Guy Laliberté, fondatorul Cirque du Soleil, în 2009.

Din 2011, capsulele rusești Soyuz sunt singurul mijloc de transport al oamenilor pe ISS și au dus pe avanpostul spațial exclusiv angajați ai agențiilor spațiale.

Și Rusia vrea să reia transportul turiștilor pe ISS, din 2021.

Nu numai turiștii vor avea acces pe ISS, ci și companiile private, pentru „activități comerciale și de marketing”.

NASA vrea să renunțe să susțină financiar ISS din 2020, sperând că această sarcină va fi preluată de sectorul privat.

Agenția vrea să economisească astfel bani pentru misiunea Artemis, care presupune reîntoarcerea astronauților americani pe Lună, din 2024, și trimiterea primilor oameni pe Marte.