NATO ar putea deschide o reprezentanță permanentă în Republica Moldova

Publicat: 03 06. 2014, 16:53
Actualizat: 02 02. 2019, 16:20

Potrivit diplomatului, Alianța Nord-Atlantică ar putea lua în considerare, de asemenea, să trimită un ambasador în Republica Moldova, după modelul Uniunii Europene.

Gribincea a calificat drept „irealiste” discuțiile referitoare la eventuala aderare a R. Moldova la NATO, în condițiile în care sondajele arată că cetățenii modoveni nu susțin această opțiune.

Neutralitatea R. Moldova, înscrisă în Constituție, a devenit tema unor dezbateri la Chișinău, în urma crizei din Ucraina. Unii politicieni au sugerat modificarea Constituției prin referendum, în timp ce opoziția comunistă a respins o astfel de opțiune.

De altfel, președintele R. Moldova, Nicolae Timofti, declara, într-un interviu publicat la 3 iunie de Europa Liberă, că securitatea țării ar fi fost cu totul alta dacă R. Moldova ar fi fost membră NATO. „Dacă va depinde de mine, ca decizia mea să fie definitivă, eu aș vota pentru aderarea la NATO. Sunt sigur că, dacă noi am fi fost membri NATO, aveam și un nivel de siguranță cu mult mai ridicat, dar, poate, chiar și o siguranță deplină”, a afirmat președintele R. Moldova în interviul pentru Europa Liberă.

Pe fondul crizei din Ucraina, mai mulți oficiali au exprimat îngrijorări în legătură cu tensiuni în privința conflictului din regiunea separatistă transnistreană, unde Rusia deține un contingent de peste 1200 de militari.

Adjunctul secretarului general al NATO, Alexander Vershbow, care s-a aflat luna trecută într-o vizită la Chișinău, și-a exprimat speranța că Rusia nu va amenința integritatea teritorială a Moldovei, pe fondul crizei din Ucraina.