NATO despre moratoriul propus de Rusia privind sistemele balistice în Europa: Nu este credibil

Publicat: 26 09. 2019, 12:12

„Putem confirma că secretarul general al NATO a primit o scrisoare de la autoritățile ruse”, a declarat Oana Lungescu, purtătoarea de cuvânt a alianței transatlantice, adăugând că propunerea este imposibil de aplicat, relatează agenția de știri Tass.

„În ceea ce privește un moratoriu, am mai auzit această propunere, dar aceasta nu este o ofertă credibilă, deoarece nu ține cont de realitatea existentă: Rusia a instalat deja SSC-8 (rachetă cunoscută și sub numele de 9M729 Novator – TASS), încălcând Tratatul INF. Dacă și până când Rusia nu va distruge în mod verificabil sistemul SSC-8, acest moratoriu nu este o ofertă reală”, a explicat Oana Lungescu.

„Rusia poartă în totalitate responsabilitate pentru încetarea Tratatului INF”, a subliniat Lungescu.

„Toți aliații au fost de acord că răspunsul NATO va fi măsurat, responsabil și aplicat într-un mod coordonat”, a continuat purtătorul de cuvânt.

„Nu vom întreprinde acțiuni în oglindă la ceea ce face Rusia. Nu dorim o nouă cursă a înarmării și nu avem nicio intenție să instalăm noi arme nucleare terestre în Europa”, a adăugat reprezentanta NATO.

Conform publicației Kommersant, Vladimir Putin le-a trimis liderilor din mai multe țări, inclusiv din cadrul NATO, o propunere de introducere a unui moratoriu referitor la instalarea de rachete cu raze scurte și medii de acțiune în Europa și în alte regiuni.

La începutul lunii august, Administrația Donald Trump a finalizat procedura de retragere din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), argumentând că Rusia a încălcat acordul. La rândul său, Moscova a avertizat că va fi nevoită să dezvolte noi tipuri de armament după retragerea SUA din Tratatul INF. Mai mult, există temeri că acordul Noul START (Tratatul pentru Limitarea Armelor Strategice), ultimul acord major ce limitează dezvoltarea forțelor nucleare, care va expira în 2021, nu va fi reînnoit după această dată.

Tratatul INF prevedea interzicerea rachetelor cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri. Donald Trump susține că Rusia a încălcat acest Tratat, prin dezvoltarea rachetelor Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), dar Administrația Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

După abandonarea tratatului, Rusia a semnalat în mai multe rânduri că dorește un moratoriu privind rachetele cu raze scurte și intermediare de acțiune.