Nepoții președintelui Venezuelei, găsiți vinovați în SUA pentru trafic de cocaină

Publicat: 19 11. 2016, 12:47

Doi nepoți ai soției lui Nicolas Maduro, președintele Venezuelei, au fost găsiți vinovați în SUA pentru organizarea unei operațiuni de milioane de dolari de trafic de cocaină, pentru a-și finanța familia și menținerea ei la putere. Franqui Francisco Flores de Freitas și Efraín Antonio Campo Flores, nepoții lui Cilia Flores, au fost găsiți vinovați de un juriu federal, în Manhattan, pentru conspirație la importarea de cocaină în SUA, conform The Guardian. Cei doi pot primi pedepse maxime care ajung la închisoare pe viață.

Cei doi nepoți, cu vârste de 30 și 31 de ani, au fost arestați în Haiti, în noiembrie 2015 și extrădați în SUA, în urma unei anchete a DEA (Agenția Antidrog din SUA). Procurorii i-au acuzat pe cei doi că au vrut să folosească hangarul prezidențial al unui aeroport din Venezuela, pentru a trimite 800 de kilograme de cocaină în Honduras, cu destinația finală SUA.

Interceptările procurorilor arată că cei doi nepoți voiau astfel să strângă bani pentru a contracara fondurile cu care era finanțată opoziția înainte de alegerile parlamentare din decembrie 2015, din Venezuela, și despre care ei considerau că provin din SUA.

În urma alegerilor, partidul socialist al lui Maduro a pierdut majoritatea parlamentară.

Avocații apărării au susținut însă că cei doi nepoți nu erau destul de instruiți pentru a pune la cale o astfel de operațiune atât de complicată și că nu intenționau ca drogurile să ajungă în SUA. Guvernul de la Caracas nu a comentat acest caz, însă soția lui Maduras a declarat în ianuarie 2016 că nepoții ei au fost „răpiți” de autoritățile americane.

Unul dintre avocați a declarat presei că cele mai multe dovezi ale DEA au venit de la un informator care s-a dat drept membru al unui cartel mexican, el însuși pledând vinovat în acest proces, pentru a-și reduce sentința.

După ce avocații nepoților președintelui Venezuelei au adus dovezi că acest informator a făcut unele declarații mincinoase și că de fapt punea la cale afaceri cu droguri din închisoare, DEA a anunțat în mod total neobișnuit că renunță la înțelegerea cu informatorul respectiv.

„De ce am avut acest spectacol cu acest om mințind în instanță? Cred că motivul este foarte simplu. Pentru că aveau nevoie de el”, a declarat un avocat al apărării.

Unul dintre jurații care au ajuns la verdictul vinovat a declarat că juriul nu a fost încântat de martorii aduși de procurori, dar că s-au concentrat pe dovezile din interceptări și mesaje. După 6 ore de dezbateri, cei 5 bărbați și 7 femei care au format juriul au căzut de acord că verdictul trebuie să fie „vinovat”.