RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 141:Netanyahu a dezvăluit un plan pentru viitorul post-Hamas în Gaza, care include „demilitarizarea completă” a enclavei

RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 141:Netanyahu a dezvăluit un plan pentru viitorul post-Hamas în Gaza, care include „demilitarizarea completă” a enclavei
Publicat: 24/02/2024, 07:57
Actualizat: 24/02/2024, 10:23
10:06

Hamas spune că planul post-război pentru Gaza al lui Netanyanu „nu va reuşi niciodată”

Un oficial al mişcării islamiste palestiniene Hamas a declarat vineri, la o conferinţă de presă la Beirut, că planul post-război al premierului israelian Benjamin Netanyahu pentru Gaza „nu va reuşi niciodată”, potrivit AFP.

„Când vine vorba de viitor în Fâşia Gaza, Netanyahu prezintă idei despre care ştie foarte bine că nu vor reuşi niciodată”, a spus Osama Hamdan, conform Agerpres.

07:37

Discuţiile vizând încetarea focului în Gaza sunt în desfăşurare la Paris, în timp ce atacurile aeriene continuă

Discuţiile privind un armistiţiu în Gaza erau desfăşurare vineri la Paris, în ceea ce pare a fi cel mai serios demers pentru a opri luptele în enclava palestiniană şi a vedea ostaticii israelieni şi străini eliberaţi, conform Reuters.

O sursă informată despre discuţiile vizând încetarea focului, care nu  poate fi identificată după nume sau naţionalitate, a declarat că discuţiile au început cu şeful serviciului de informaţii Mossad al Israelului, care a avut întâlniri separate cu fiecare parte – Qatar, Egipt şi Statele Unite, conform News.ro.

„Există semnale optimiste cu privire la posibilitatea de a avansa spre începutul unei negocieri serioase”, a spus sursa.

Netanyahu dezvăluie un plan pentru viitorul post-Hamas în Gaza (CNN)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a dezvăluit un plan pentru viitorul post-Hamas al Fâşiei Gaza, care include „demilitarizarea completă” a enclavei, închiderea graniţei de sud a teritoriului cu Egiptul, precum şi revizuirea administraţiei civile şi a sistemelor educaţionale din Gaza, relatează CNN.

CNN a obţinut o copie a planului, pe care Netanyahu a prezentat-o ​​membrilor cabinetului de securitate al Israelului joi seară. A fost distribuită ca bază pentru discuţii, a declarat biroul primului ministru pentru CNN, în pregătirea unor discuţii ulterioare, şi vine după ce Netanyahu s-a confruntat cu săptămâni de critici pentru că nu avea un plan concret pentru Gaza postbelică.

Planul vine în momentul în care Israelul a trimis vineri o echipă de negocieri, condusă de directorul Mossad, David Barnea, la Paris pentru a continua discuţiile despre un potenţial acord de încetare a focului şi de eliberare a ostaticilor, care ar putea pune capăt războiului de patru luni.

Peste 29.000 de oameni au fost ucişi în Gaza de la începutul războiului, potrivit Ministerului Sănătăţii din enclavă. Atacul Hamas din 7 octombrie a ucis 1.200 de persoane în Israel, potrivit autorităţilor israeliene, transmite News.ro.

În document sunt subliniate o serie de principii, de la schimbări la nivel de securitate şi civile până la planuri pe termen lung legate de cine guvernează teritoriul.

În dosarul de securitate, planul preconizat include închiderea de către Israel a graniţei de sud a Gazei cu Egiptul, oferind Israelului control complet asupra intrărlor şi ieşirilor din enclavă. În prezent, Egiptul controlează accesul către şi dinspre graniţa de sud a Gazei prin punctul de trecere Rafah.

Planul lui Netanyahu spune că Israelul va coopera „pe cât posibil” cu Egiptul, în coordonare cu Statele Unite.

Nu este clar dacă Israelul a obţinut aprobarea Egiptului pentru acel element al planului sau orice parte a acestuia. Dar un oficial israelian a declarat pentru CNN că planul a fost discutat cu SUA.

Nu a existat nicio reacţie oficială imediată a SUA la propunere.

Planul afirmă, aşa cum a spus Netanyahu anterior, că „Israelul va avea control de securitate asupra întregii zone situate la vest Iordania”, care include toată Cisiordania şi Israelul, precum şi Gaza.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...