RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 128: Netanyahu: „Cei care ne spun să nu intrăm în Rafah, practic ne spun să nu câştigăm împotriva Hamas”

RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 128: Netanyahu: „Cei care ne spun să nu intrăm în Rafah, practic ne spun să nu câştigăm împotriva Hamas”
Război Israel-Hamas. IDF a bombardat Medici Fără Frontiere! / Sursa FOTO: Mediafax
Publicat: 11/02/2024, 12:23
Actualizat: 11/02/2024, 17:29
17:44

O operaţiune a forţelor israeliene la Rafah ar fi o ameninţare pentru negocierile vizând eliberarea de ostatici (responsabil Hamas)

Orice operaţiune a forţelor israeliene asupra oraşului Rafah ar însemna o ameninţare pentru negocierile vizând eliberarea de ostatici în schimbul prizonierilor palestinieni, a atenţionat duminică la televiziunea palestiniană Al Aksa un responsabil al Hamas, transmite dpa.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu încearcă să evite negocierile „prin comiterea unui genocid şi a unui nou dezastru umanitar la Rafah”, a consemnat AFP, citând de asemenea un responsabil al Hamas.

Acesta a asigurat în declaraţii pentru France Presse că ceea ce Netanyahu şi armata sa „nu au putut face în peste patru luni nu vor reuşi să facă indiferent cât va dura războiul”, potrivit Agerpres.

Comunitatea internaţională este îngrijorată după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat armatei să pregătească o ofensivă asupra Rafah, ultimul refugiu al palestinienilor strămutaţi de război din restul Fâşiei Gaza.

17:23

Doi ostatici israelieni au fost ucişi şi opt răniţi în urma atacurilor israeliene din Gaza, anunţă Hamas

Loviturile israeliene asupra Fâşiei Gaza din ultimele 96 de ore au ucis doi ostatici israelieni şi au rănit grav alte opt persoane, a declarat duminică aripa armată a Hamas, Brigăzile Al Qassam, într-o postare pe canalul de Telegram al grupării, relatează Reuters.

„Starea lor devine tot mai periclitată, având în vedere imposibilitatea de a le oferi un tratament adecvat.(Israelul) poartă întreaga responsabilitate pentru vieţile celor răniţi, având în vedere bombardamentele lor continue”, se arată în comunicat în legătură cu ostaticii rămaşi.

Militanţii Hamas au ucis 1.200 de persoane în sudul Israelului şi au răpit cel puţin 250 de persoane în incursiunea lor neprovocată din 7 octombrie. Israelul a răspuns cu un asalt militar asupra Fâşiei Gaza în care a ucis peste 28.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătăţii condus de Hamas.

În timpul unui armistiţiu de o săptămână, la sfârşitul lunii noiembrie, Hamas a eliberat peste 100 de ostatici israelieni şi străini în schimbul eliberării de către Israel a 240 de deţinuţi palestinieni.

Purtătorul de cuvânt al armatei Israelului, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat marţi că 31 dintre ostaticii rămaşi în Gaza au murit în custodia Hamas. „Am informat 31 de familii că cei dragi capturaţi nu se mai află printre cei vii şi că i-am declarat morţi”, a declarat el, citat de News.ro.

13:58

Iranul cere excluderea Israelului din ONU la cea de-a 45-a aniversare a revoluţiei sale

Preşedintele iranian, Ebrahim Raisi, a cerut duminică excluderea Israelului din ONU, într-un discurs rostit cu ocazia aniversării a 45 de ani de la Revoluţia islamică, sărbătorită prin adunări la Teheran şi în marile oraşe iraniene.

Sprijinul pentru cauza palestiniană, dublat de critici la adresa ţărilor occidentale, în special a Statelor Unite, a fost tema principală a ceremoniilor din acest an pentru a marca aniversarea revoluţiei din 1979, transmite France Presse, citată de Agerpres.

”Propunem să excludem entitatea sionistă din Organizaţia Naţiunilor Unite”, a declarat preşedintele Ebrahim Raisi, referindu-se la Israel, ţară pe care Iranul nu o recunoaşte.

Pentru că „ceea ce se întâmplă astăzi în Gaza este o crimă împotriva umanităţii, iar susţinătorii acestui regim criminal sunt Statele Unite şi anumite ţări occidentale”, a adăugat el în timpul unui discurs rostit în faţa a mii de persoane adunate în Piaţa Azadi (Libertăţii) din capitală cu ocazia acestei sărbători publice.

Preşedintele Raissi a acuzat Israelul că a „încălcat 400 de declaraţii, rezoluţii şi acorduri” încheiate în cadrul „organizaţiilor internaţionale”.

Iranul este unul dintre principalii susţinători ai Hamas în războiul declanşat la 7 octombrie 2023 de un atac fără precedent al mişcării palestiniene în sudul Israelului, soldat cu peste 1.160 de morţi, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Netanyahu: Cei care ne spun să nu intrăm în Rafah, practic ne spun să nu câştigăm împotriva Hamas

Premierul Benjamin Netanyahu critică apelurile adresate Israelului de a evita desfăşurarea unei ofensive militare în interiorul Rafah, relatează The Times of Israel.

„Vom pune mâna pe batalioanele teroriste Hamas rămase în Rafah, care este ultimul bastion”, a declarat Netanyahu pentru ABC, citat de News.ro.

„Cei care spun că în niciun caz nu ar trebui să intrăm în Rafah spun, practic, să pierdem războiul. Ţineţi Hamas acolo”, adaugă el.

Oraşul din sudul Fâşiei Gaza a devenit casa a aproape un milion de palestinieni strămutaţi, împinşi spre sud de războiul de luni de zile dintre Israel şi gruparea teroristă Hamas, care a început la 7 octombrie.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu

Arabia Saudită avertizează Israelul privind ”repercusiuni foarte grave” pentru luarea cu asalt a oraşului Rafah

Ministerul de Externe din Arabia Saudită a avertizat privind ”repercusiunile foarte grave ale luării cu asalt şi vizării” oraşului Rafah din sudul Fâşiei Gaza, relatează CNN.

”Regatul îşi exprimă respingerea categorică şi condamnarea fermă a deportării lor forţate şi îşi reînnoieşte solicitarea pentru o încetare imediată a focului”, a arătat ministerul, într-o declaraţie, citată de News.ro.

Premierul Benjamin Netanyahu a dat instrucţiuni armatei israeliene să facă planuri pentru ”evacuarea populaţiei” din Rafah, adică aproximativ 1,3 milioane de persoane, dintre care multe au fost deja strămutate din alte părţi ale enclavei şi care afirmăţ că nu mai au unde să meargă.

Ministerul saudit afirmă că a viza Rafah constituie o violare a dreptului internaţional şi ”confirmă nevoia unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a împiedica Israelul să cauzeze un dezastru umanitar iminent”.

Ministrul britanic de externe David Cameron ”profund îngrijorat” de o invazie terestră israeliană în Rafah

Ministrul britanic de externe David Cameron s-a declarat „profund îngrijorat” de o invazie terestră israeliană planificată în oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gazei, a informat PA Media/dpa, scrie Agerpres.

Rafah, la graniţa de sud cu Egiptul, este una din singurele regiuni care nu sunt încă vizate de o ofensivă terestră israeliană şi oferă refugiu pentru mai mult de jumătate din populaţia de 2,3 milioane din Fâşia Gaza.

Este ultimul bastion al Hamas, după mai bine de patru luni de conflict declanşat de atacul grupării militante din 7 octombrie asupra Israelului.

David Cameron a scris pe X:”Profund îngrijorat de perspectiva unei ofensive militare în Rafah – peste jumătate din populaţia Gaza se adăposteşte în zonă. Prioritatea trebuie să fie o pauză imediată în luptă pentru a primi ajutoare şi a scoate ostatici, apoi progresul către o încetare a focului durabilă şi permanentă”.

Sâmbătă, cel puţin 44 de palestinieni – inclusiv peste 12 copii – au fost ucişi în atacurile aeriene israeliene asupra Rafah.

Secretarul de externe din umbră al Partidului Laburist, David Lammy, a scris vineri pe Twitter:”În Rafah sunt 1,4 milioane de palestinieni strămutaţi, fără a avea unde să meargă. Este poarta de intrare a asistenţei pentru Gaza. O ofensivă israeliană acolo ar fi catastrofală. Mult prea mulţi civili au fost deja ucişi sau răniţi. Luptele trebuie să înceteze acum. Avem nevoie de o încetare durabilă a focului”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Loredana Groza, surprinsă fără haine! Poze în premieră, așa cum nu ai văzut-o niciodată
FOTO. Patroana din România care e hărțuită din cauza imaginilor incendiare pe care le postează!
VIDEO. Şofer prins cu 275 km/h. Poliția: Suntem impresionaţi de performanţa ta, dar am decis...
Leon Dănăilă îl contrazice pe Virgil Stroescu: Dacă facem restricție la grăsime, creierul...
Caz revoltător în Ploieşti: un profesor de sport, acuzat că a întreţinut relaţii sexuale cu...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
2024: Este legal să dai flash-uri în trafic? Ce reprezintă aceste semnale vizuale
Ion Iliescu, interviu la 94 de ani: ”Lumea nu începe cu noi și cu siguranță...
Cine sunt românii care nu încasează pensii mai mari de 2.000 de lei. Județul în...
Scurgere de informaţii. Germania investighează o înregistrare în care oficiali germani discută despre o posibilă...
Nu e o eroare! Câți lei costă 3 zambile în Kaufland București, acum, de 1...
Cum arată ASTĂZI una dintre cele mai FRUMOASE actrițe de la Hollywood
Nu mai poți avea PERMIS DE CONDUCERE dacă nu treci testul! Este informația momentului pentru...
Anul care i-a schimbat viața lui Iliescu. Nimic n-a mai fost la fel
Cât de bine arată Selina, iubita lui Victor Slav, în costum de baie. Imaginile care...
BANCUL ZILEI. Un curios îl întreabă pe BULĂ pescarul: Te-ai ales cu ceva de când...
Kim Jong-il, al doilea lider suprem al Coreei de Nord. „Sunt obiectul criticilor din întreaga...