RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 128: Netanyahu: „Cei care ne spun să nu intrăm în Rafah, practic ne spun să nu câştigăm împotriva Hamas”

RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 128: Netanyahu: „Cei care ne spun să nu intrăm în Rafah, practic ne spun să nu câştigăm împotriva Hamas”
Publicat: 11/02/2024, 12:23
Actualizat: 11/02/2024, 17:29
17:44

O operaţiune a forţelor israeliene la Rafah ar fi o ameninţare pentru negocierile vizând eliberarea de ostatici (responsabil Hamas)

Orice operaţiune a forţelor israeliene asupra oraşului Rafah ar însemna o ameninţare pentru negocierile vizând eliberarea de ostatici în schimbul prizonierilor palestinieni, a atenţionat duminică la televiziunea palestiniană Al Aksa un responsabil al Hamas, transmite dpa.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu încearcă să evite negocierile „prin comiterea unui genocid şi a unui nou dezastru umanitar la Rafah”, a consemnat AFP, citând de asemenea un responsabil al Hamas.

Acesta a asigurat în declaraţii pentru France Presse că ceea ce Netanyahu şi armata sa „nu au putut face în peste patru luni nu vor reuşi să facă indiferent cât va dura războiul”, potrivit Agerpres.

Comunitatea internaţională este îngrijorată după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat armatei să pregătească o ofensivă asupra Rafah, ultimul refugiu al palestinienilor strămutaţi de război din restul Fâşiei Gaza.

17:23

Doi ostatici israelieni au fost ucişi şi opt răniţi în urma atacurilor israeliene din Gaza, anunţă Hamas

Loviturile israeliene asupra Fâşiei Gaza din ultimele 96 de ore au ucis doi ostatici israelieni şi au rănit grav alte opt persoane, a declarat duminică aripa armată a Hamas, Brigăzile Al Qassam, într-o postare pe canalul de Telegram al grupării, relatează Reuters.

„Starea lor devine tot mai periclitată, având în vedere imposibilitatea de a le oferi un tratament adecvat.(Israelul) poartă întreaga responsabilitate pentru vieţile celor răniţi, având în vedere bombardamentele lor continue”, se arată în comunicat în legătură cu ostaticii rămaşi.

Militanţii Hamas au ucis 1.200 de persoane în sudul Israelului şi au răpit cel puţin 250 de persoane în incursiunea lor neprovocată din 7 octombrie. Israelul a răspuns cu un asalt militar asupra Fâşiei Gaza în care a ucis peste 28.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătăţii condus de Hamas.

În timpul unui armistiţiu de o săptămână, la sfârşitul lunii noiembrie, Hamas a eliberat peste 100 de ostatici israelieni şi străini în schimbul eliberării de către Israel a 240 de deţinuţi palestinieni.

Purtătorul de cuvânt al armatei Israelului, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat marţi că 31 dintre ostaticii rămaşi în Gaza au murit în custodia Hamas. „Am informat 31 de familii că cei dragi capturaţi nu se mai află printre cei vii şi că i-am declarat morţi”, a declarat el, citat de News.ro.

13:58

Iranul cere excluderea Israelului din ONU la cea de-a 45-a aniversare a revoluţiei sale

Preşedintele iranian, Ebrahim Raisi, a cerut duminică excluderea Israelului din ONU, într-un discurs rostit cu ocazia aniversării a 45 de ani de la Revoluţia islamică, sărbătorită prin adunări la Teheran şi în marile oraşe iraniene.

Sprijinul pentru cauza palestiniană, dublat de critici la adresa ţărilor occidentale, în special a Statelor Unite, a fost tema principală a ceremoniilor din acest an pentru a marca aniversarea revoluţiei din 1979, transmite France Presse, citată de Agerpres.

”Propunem să excludem entitatea sionistă din Organizaţia Naţiunilor Unite”, a declarat preşedintele Ebrahim Raisi, referindu-se la Israel, ţară pe care Iranul nu o recunoaşte.

Pentru că „ceea ce se întâmplă astăzi în Gaza este o crimă împotriva umanităţii, iar susţinătorii acestui regim criminal sunt Statele Unite şi anumite ţări occidentale”, a adăugat el în timpul unui discurs rostit în faţa a mii de persoane adunate în Piaţa Azadi (Libertăţii) din capitală cu ocazia acestei sărbători publice.

Preşedintele Raissi a acuzat Israelul că a „încălcat 400 de declaraţii, rezoluţii şi acorduri” încheiate în cadrul „organizaţiilor internaţionale”.

Iranul este unul dintre principalii susţinători ai Hamas în războiul declanşat la 7 octombrie 2023 de un atac fără precedent al mişcării palestiniene în sudul Israelului, soldat cu peste 1.160 de morţi, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Netanyahu: Cei care ne spun să nu intrăm în Rafah, practic ne spun să nu câştigăm împotriva Hamas

Premierul Benjamin Netanyahu critică apelurile adresate Israelului de a evita desfăşurarea unei ofensive militare în interiorul Rafah, relatează The Times of Israel.

„Vom pune mâna pe batalioanele teroriste Hamas rămase în Rafah, care este ultimul bastion”, a declarat Netanyahu pentru ABC, citat de News.ro.

„Cei care spun că în niciun caz nu ar trebui să intrăm în Rafah spun, practic, să pierdem războiul. Ţineţi Hamas acolo”, adaugă el.

Oraşul din sudul Fâşiei Gaza a devenit casa a aproape un milion de palestinieni strămutaţi, împinşi spre sud de războiul de luni de zile dintre Israel şi gruparea teroristă Hamas, care a început la 7 octombrie.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu

Arabia Saudită avertizează Israelul privind ”repercusiuni foarte grave” pentru luarea cu asalt a oraşului Rafah

Ministerul de Externe din Arabia Saudită a avertizat privind ”repercusiunile foarte grave ale luării cu asalt şi vizării” oraşului Rafah din sudul Fâşiei Gaza, relatează CNN.

”Regatul îşi exprimă respingerea categorică şi condamnarea fermă a deportării lor forţate şi îşi reînnoieşte solicitarea pentru o încetare imediată a focului”, a arătat ministerul, într-o declaraţie, citată de News.ro.

Premierul Benjamin Netanyahu a dat instrucţiuni armatei israeliene să facă planuri pentru ”evacuarea populaţiei” din Rafah, adică aproximativ 1,3 milioane de persoane, dintre care multe au fost deja strămutate din alte părţi ale enclavei şi care afirmăţ că nu mai au unde să meargă.

Ministerul saudit afirmă că a viza Rafah constituie o violare a dreptului internaţional şi ”confirmă nevoia unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a împiedica Israelul să cauzeze un dezastru umanitar iminent”.

Ministrul britanic de externe David Cameron ”profund îngrijorat” de o invazie terestră israeliană în Rafah

Ministrul britanic de externe David Cameron s-a declarat „profund îngrijorat” de o invazie terestră israeliană planificată în oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gazei, a informat PA Media/dpa, scrie Agerpres.

Rafah, la graniţa de sud cu Egiptul, este una din singurele regiuni care nu sunt încă vizate de o ofensivă terestră israeliană şi oferă refugiu pentru mai mult de jumătate din populaţia de 2,3 milioane din Fâşia Gaza.

Este ultimul bastion al Hamas, după mai bine de patru luni de conflict declanşat de atacul grupării militante din 7 octombrie asupra Israelului.

David Cameron a scris pe X:”Profund îngrijorat de perspectiva unei ofensive militare în Rafah – peste jumătate din populaţia Gaza se adăposteşte în zonă. Prioritatea trebuie să fie o pauză imediată în luptă pentru a primi ajutoare şi a scoate ostatici, apoi progresul către o încetare a focului durabilă şi permanentă”.

Sâmbătă, cel puţin 44 de palestinieni – inclusiv peste 12 copii – au fost ucişi în atacurile aeriene israeliene asupra Rafah.

Secretarul de externe din umbră al Partidului Laburist, David Lammy, a scris vineri pe Twitter:”În Rafah sunt 1,4 milioane de palestinieni strămutaţi, fără a avea unde să meargă. Este poarta de intrare a asistenţei pentru Gaza. O ofensivă israeliană acolo ar fi catastrofală. Mult prea mulţi civili au fost deja ucişi sau răniţi. Luptele trebuie să înceteze acum. Avem nevoie de o încetare durabilă a focului”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Zanni a vrut să-i ofere primul ajutor Anei Porgras, dar nu a putut-o căra, pentru...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Medicul Tudor Ciuhodaru, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Prognosticul este rezervat' 😢
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Un nou sprijin financiar pentru pensionarii din România. Ce sumă de bani vor primi seniorii...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Ungaria A RECUNOSCUT, în sfârșit. Vestea cea mare a venit direct de la Budapesta: DIN...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Enzimele descoperite în bacteriile intestinale pot schimba grupele de sânge ale unui donator