Noi acuzații ale NATO la adresa Rusiei. Stoltenberg: Au depășit semnificativ ceea ce anunțaseră anterior

Publicat: 26 10. 2017, 21:55

Jens Stoltenberg a făcut aceste declarații după ce ambasadorii țărilor membre ale Alianței Nord-Atlantice s-au întâlnit cu ambasadorul Rusiei, Aleksandr Grușko, în cadrul unei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia desfășurată joi la Bruxelles.

„Aliații din cadrul NATO au transmis clar că amploarea și obiectivele exercițiului Zapad 2017 au depășit semnificativ ceea ce anunțase Rusia anterior”, a afirmat Jens Stoltenberg, potrivit postului Radio Europe / Radio Liberty și agenției Tass.

„Am convenit ca principiul informărilor reciproce, inclusiv în avans, este util. De asemenea, am stabilit să creștem transparența și predictibilitatea în spațiul euro-atlantic prin contactele la nivel de comandamente militare”, a subliniat secretarul general NATO.

Ucraina a acuzat Rusia că a lăsat trupe în Belarus după recentele exerciții militare, în contextul în care state membre NATO avertizau în august că Moscova ar putea folosi manevrele ruso-belaruse pentru o viitoare invazie. Deși Administrația Vladimir Putin a dat asigurări că Exercițiul militar „Zapad 2017”, desfășurat recent în Belarus, are caracter defensiv, Viktor Muzhenko, șeful Statului Major al armatei ucrainene, a afirmat că manevrele ruso-belaruse au fost ofensive.

În august, state membre NATO au exprimat temeri că Rusia ar putea folosi echipamente utilizate în manevrele ruso-belaruse pentru o viitoare invazie militară, iar, în contextul în care experți estimau că la exerciții ar putea participa 100.000 de militari, Alianța Nord-Atlantică a cerut Moscovei mai multă transparență.

Rusia și Belarusul au organizat Exercițiul militar „Zapad 2017” în perioada 14-20 septembrie, în apropierea frontierelor unor state NATO precum Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. Moscova a dat asigurări că exercițiile au caracter „defensiv”, urmând să participe doar 13.000 de militari.

Însă experți occidentali au apreciat că exercițiile militare au fost un paravan care va permite Rusiei să poziționeze aproximativ 100.000 de militari în Belarus. Aliați NATO au exprimat preocupare că Moscova ar putea lăsa și echipamente militare în Belarus, care vor putea fi utilizate ulterior dacă președintele Vladimir Putin va decide o invazie militară, așa cum a procedat în Georgia în anul 2008 și în Ucraina în 2014. Președintele Petro Poroșenko afirma la începutul lunii septembrie că exercițiul militar „Zapad 2017” ar putea fi un pretext pentru invadarea Ucrainei.

Rusia a dat asigurări în mai multe rânduri că temerile asociate manevrelor militare ruso-belaruse sunt nefondate. Adjunctul ministrului rus al Apărării, Aleksandr Fomin, a respins ceea ce a numit drept „mituri” occidentale „despre așa-numita amenințare rusă”. „Au fost vehiculate cele mai improbabile scenarii. S-a ajuns să se spună chiar că Exercițiul Zapad 2017 ar fi «o platformă pentru invadarea și ocuparea» Lituaniei, Poloniei și Ucrainei”, a spus Fomin.