Noi proteste sunt așteptate în Bulgaria după ce moțiunea de cenzură la adresa Guvernului Borisov a fost respinsă

Publicat: 21 07. 2020, 21:01
Noi proteste sunt așteptate în Bulgaria după ce moțiunea de cenzură la adresa Guvernului Borisov a fost respinsă. Sursa foto: Shutterstock

Guvernul de centru-dreapta de la Sofia a supraviețuit marți moțiunii de cenzură depusă de opoziție în Parlament, în pofida protestelor antiguvernamentale care au avut loc în ultima perioadă în Bulgaria.

Moțiunea de cenzură depusă în Parlament împotriva Guvernului Boyko Borisov de către Partidul Socialist Bulgar (BSP) este a cincea astfel de acțiune, informează Euronews.

Moțiunea a fost respinsă cu 124 de voturi împotrivă, 102 pentru și 11 abțineri, în vreme ce trei parlamentari nu au fost prezenți la vot.

Analiștii se așteaptă ca mișcările de protest să continue în Bulgaria în urma acestei decizii.

În Bulgaria au loc de două săptămâni proteste împotriva Guvernului Borisov. Protestatarii îl acuză pe premier, dar și pe procurorul general, Ivan Geshev, de corupție și legături cu grupări infracționale și solicită demisia acestora.

Borisov, aflat la putere din 2009, a refuzat să demisioneze, mandatul acestuia urmând să se încheie în martie 2021. El a încercat să tempereze protestatarii săptămâna trecută prin demiterea a trei miniștri din Cabinetul său.

Președintele BSP, Korneliya Ninova, a declarat, prin intermediul unui comunicat de presă, că „Guvernul Borisov și partidele sale asociate neagă realitatea în numele puterii cu orice preț”.

„Acest Parlament și-a pierdut legitimitatea și nu mai reprezintă majoritatea cetățenilor bulgari și nici dorința lor pentru schimbare. În opinia noastră, următorii pași de urmat ar trebui să fie dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate”, se arată în comunicat.

Ce urmează în Bulgaria?

Potrivit lui Andrius Tursa, specialist în politicile din Europa Centrală și de Est la Teneo Intelligence, „posibilitatea unor alegeri anticipate este în creștere”, ca urmare a protestelor din ultima perioadă, pe care acesta le descrie ca fiind cele mai mari din 2013.

„Situația politică va rămâne instabilă”, spune acesta, care adaugă că Borisov ar putea să anunțe o remaniere și mai extinsă a Guvernului, său în următoaarele zile.

„Borisov ar putea să fie tentat să fie de acord cu alegerile anticipate, în contextul în care principalii săi opozanți sunt nepregătiți pentru așa ceva, iar situația economică ar urma să se deterioreze în următoarele luni. Un astfel de scenariu ar deveni mai probabil dacă protestele nu încetează”, spune specialisitul.

Vessela Tcherneva, directorul adjunct al biroului de la Sofia al Consiliului European pentru Afaceri Externe crede și ea în posibilitatea unei noi remanieri.

„O remaniere majoră a Guvernului va avea loc, iar acest lucru ar putea să fie suficient pentru opoziția nepregătită pentru alegeri, dar și o promisiune privind alegerile anticipate ar putea să apară. BSP a fost o opoziție slabă de-a lungul vremii. A avut aceleași legături cu oligarhii corupți în trecut, așa că este dificil ca BSP să fie o parte credibilă a acestor proteste”, spune Tcherneva.

Potrivit Transparency International, Bulgaria este cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană. Organizația non-guvernamentală a plasat țara pe ultimul loc în UE din acest punct de vedere în ultimii șapte ani și a avertizat că „nu au existat progrese semnificative în lupta împotriva corupției în comparație cu celelalte state ale Uniunii Europene” în perioada 2012-2019.