Noul sarcofag al centralei nucleare de la Cernobîl începe să prindă formă. Detaliile uimitoare ale proiectului de 1,5 miliarde de euro

Publicat: 28 11. 2012, 15:59
Actualizat: 13 02. 2019, 15:25

Asamblarea unui nou sarcofag la reactorul accidentat al centralei nucleare de la Cernobîl, unde în 1986 a avut loc cea mai gravă catastrofă nucleară din istoria lumii, a atins o nouă „etapă semnificativă” odată cu finalizarea primei părți a acestei structuri gigantice, relatează AFP.

„Este o etapă semnificativă și un pas important în privința limitării consecințelor accidentului” nuclear, a declarat Suma Șakrabarti, președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care participă la finanțarea proiectului.

Structura finalizată, o parte a noului sarcofag, destinat reducerii amenințării radioactivității în zonă, este realizată din aproximativ 5.000 de tone de oțel și atinge o înălțime de 22 de metri, precizează BERD într-un comunicat publicat la 27 noiembrie.

La finalul lucrărilor, în 2015, structura va cântări aproximativ 29.000 de tone, se va întinde pe o suprafață de aproximativ 164 de metri și va atinge o înălțime de 110 metri.

Sarcofagul va conține echipamente de înaltă tehnologie, destinate efectuării în deplină securitate a unor oprațiuni de decontaminare în interiorul reactorului accidentat.

Ruinele reactorului accidentat au fost acoperite în 1986 cu o șapă de beton, însă această instalație, construită în regim de urgență, este fisurată și nu poate să fie considerată sigură.

Noul sarcofag este asamblat pe un teren în imediata apropiere a reactorului și va fi împinsă deasupra vechii șape.

Costul total al operațiunii este estimat la 1,5 miliarde de euro. Comunitatea internațională a deblocat 550 de milioane de euro în urma unei conferințe internaționale organizate la Kiev, în aprilie 2011, când s-au marcat 25 de ani de la catasfrofă. Restul a fost oferit de BERD.

Explozia Reactorului numărul 4 al Centralei Nucleare Cernobîl, în apropierea frontierelor rusă și belarusă, a contaminat o bună parte a Europei, dar mai ales Ucraina, Rusia și Belarusul, la vremea respectivă membre ale fostei Uniuni Sovietice.

Mii de „lichidatori” au fost trimiși fără nicio protecție la locul accidentului pentru a stinge incendiul și acoperi reactorul atins.