O femeie din Suedia a fost trimisă în judecată pentru crime de război. Ea este acuzată că și-ar fi trimis copilul în Siria pentru a deveni soldat ISIS

O femeie din Suedia a fost trimisă în judecată pentru crime de război. Ea este acuzată că și-ar fi trimis copilul în Siria pentru a deveni soldat ISIS
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04/01/2022, 23:33

O femeie de 49 de ani din Suedia a fost pusă sub acuzare pentru crime de război și încălcarea dreptului internațional pentru că și-ar fi determinat fiul să devină copil soldat în Siria, au anunțat marți procurorii suedezi.

Femeia, care se află în arest în Suedia din septembrie, este suspectată că a ajutat la recrutarea unuia dintre fiii ei, născut în 2001, pentru a lupta în Siria.

Faptele ar fi avut loc în 2013, pe când copilul avea 12 ani. Familia locuia în acea perioadă în Siria, într-o zonă controlată de gruparea teroristă Stat Islamic, informează ctvnews.ca.

Autoritățile suedeze au anunțat că aceasta este prima dată când o persoană care participă la recrutarea de copii soldați este acuzată de crime de război.

Potrivit procurorilor, există „o interdicție absolută” de a permite copiilor sub 15 ani să participe direct la ostilități în timpul unui conflict armat.

Copilul transformat în soldat ISIS a murit

Procurorul Reena Devgun a declarat că o anchetă a arătat că fiul, care avea 12 ani când a sosit prima dată în Siria, a fost dotat cu echipament militar și arme și că „a fost folosit în luptă, în scopuri propagandistice și în alte misiuni de război”.

Aceasta a adăugat că acțiunile femeii au fost considerate ca fiind unele extreme, deoarece băiatul „a fost recrutat și folosit ca soldat de către o organizație teroristă într-un război extrem de nemilos și brutal”.

„Ea este suspectată că a făcut în aşa fel încât fiul ei să fie recrutat şi folosit în mod continuu în Siria, între 1 august 2013 şi 27 mai 2016, dată la care (băiatul) avea 15 ani, participând direct la ostilităţile derulate de grupuri armate, între care organizaţia teroristă SI”, a precizat parchetul într-un comunicat.

Copilul a murit în 2017 în circumstanţe care nu au fost precizate.

Potrivit radiodifuzorului public suedez SVT, femeia a crescut în vestul Suediei, s-a convertit la islam și a călătorit în Siria, țară aflată în război, cu cei cinci copii ai săi în 2013. Soțul ei a murit în Siria în 2013, în timp ce ceilalți doi fii ai ei, în vârstă de 14 și 18 ani, au fost, de asemenea, uciși ulterior.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase