Shamima Begum, supranumită ”mireasa ISIS”, dorește a doua șansă: ”Vreau ca britanicii să mă perceapă drept un bun ce poate fi valorificat”

Shamima Begum, supranumită ”mireasa ISIS”, dorește a doua șansă: ”Vreau ca britanicii să mă perceapă drept un bun ce poate fi valorificat”
Shamima Begum, supranumită ”mireasa ISIS”, dorește a doua șansă | Foto - Profimedia Images
Publicat: 20/09/2021, 14:21
Actualizat: 22/09/2021, 20:40

În luna februarie a anului 2019, Shamima Begum a pierdut cetățenia britanică – printr-o decizie a guvernului de la Londra -, după ce s-a alăturat ISIS. 

Shamima Begum dorește, acum, să revină în Marea Britanie – intenționând să conteste retragerea cetățeniei britanice -, considerând că are dreptul la o a doua șansă în viață și a declarat, potrivit Daily Mail că atunci când s-a alăturat grupării teroriste nu știa că ISIS este ”un cult al morții”.

Fiica unor emigranți din Bangladesh, ”mireasa ISIS” și-a reconsiderat, cel puțin declarativ, atitudine și opiniile, mărturisind că se ”urăște pentru ceea ce a făcut”, oferindu-se să ajute în lupta împotriva terorismului dacă i se permite revenirea în Marea Britanie.

”În mod evident, vă confruntați cu extremismul și cu terorismul în țara dumneavoastră. Vă pot ajuta foarte mult în acest domeniu, pentru că, evident, nu știți ce faceți. Vreau ca britanicii să mă perceapă drept un bun ce poate fi valorificat, nu drept o amenințare”, a declarat Shamima Begum, aflată într-o tabără de refugiați din Siria.

Shamima Begum, supranumită ”mireasa ISIS” | Foto – Profimedia Images

”Mireasa ISIS”, cu automatul Kalașnikov agățat de gât

O astfel de solicitare, ținând cont de trecutul ”miresei ISIS”, este una extrem de delicată, iar declarațiile conform cărora Shamima Begum a fost doar femeie casnică – s-a căsătorit cu un jihadist după ce s-a alăturat grupării teroriste – în rândurile grupării, fiind ”soție și mamă”, sunt privite cu scepticism.

Sajid Javid – ministrul sănătății din Marea Britanie -, dar și ministru de interne în 2019, atunci când Shamimei Begum i s-a retras cetățenia britanică, a fost ironic după ce a aflat ceea ce susține, acum, tânăra.

”Dacă știați ce știam eu, nu am nicio îndoială că ați fi luat aceeași decizie (n.red. – de retragere a cetățeniei). N-am să intru în detaliile acestui caz, dar cu siguranță n-ați văzut ce am văzut eu”, a spus Sajid Javid.

Conform sursei citate, agențiile britanice de informații spun că Shamima Begum nu a fost doar o ”femeie casnică” în sânul ISIS, ci ar fi făcut parte din temuta ”Poliție morală” a jihadiștilor.

Ea ar fi fost văzută purtând un automat Kalașnikov și asistându-i pe atentatorii sinucigași la echiparea cu veste explozive.

Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase