O țară europeană limitează drastic piața muncii pentru străini, inclusiv pentru români

Publicat: 18 12. 2016, 13:04

În Februarie 2014, elvețienii au votat pentru limitarea imigrației din țările membre ale UE, prin impunerea unor cote, măsură care ar fi intrat în contradicție, în momentul concretizării ei, cu principiul de liberă circulație al UE și ar fi prejudiciat relațiile Elveției cu celelalte state membre.   

În schimb, legea adoptată, luni, diferă de substratul constituțional al referendumului, în contextul în care Elveția a decis să nu pună în aplicare rezultatul referendumului din 2014. În loc să impună limite stricte în privința imigranților veniți din țările membre ale UE, Parlamentul elvețian a hotărât să opereze modificări la nivelul legislației muncii cu efect direct asupra celor care vin să se angajeze pe teritoriul Elveției.

Concret, de acum înainte, angajatorii vor fi obligați să raporteze autorităților locale locurile de muncă rămase vacante și să acorde prioritate elvețienilor la interviurile de angajare. În caz contrar, aceștia riscă o amendă de 40.0000 de franci. Regulamentul se aplică sectoarelor unde șomajul este peste media națională.

Cu toate acestea, angajatorii nu vor fi obligați, conform Consiliului de Stat (n.r – Camera superioară a Parlamentului elvețian) să justifice refuzul angajării celor care au cetățenie elvețiană.

În plus, lucrătorii străini care vor rămâne fără un loc de muncă, în primul an de la angajare, vor avea șase luni la dispoziție să părăsească Elveția.

Nu există, însă, nicio garanție că Executivul UE va accepta tratamentul preferențial adoptat de Elveția în ceea ce privește piața muncii.

De altfel, președintele Elveției, Johann Schneider-Ammann, urmează să aibă o întrevedere cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în săptămânile care urmează.