Obama, Merkel și Cameron au discutat despre posibilitatea unor noi sancțiuni contra Rusiei

Publicat: 19 07. 2014, 08:36
Actualizat: 29 07. 2014, 20:05

Potrivit Casei Albe, Obama și Cameron au vorbit, în special, despre impunerea unor noi sancțiuni contra Moscovei, dacă aceasta „nu va lua măsuri pentru detensionarea situației în estul Ucrainei”, unde în regiunea aflată sub controlul separatiștilor s-a prăbușit avionul Boeing 777.

În cursul unei alte discuții, Merkel și Obama au „subliniat că Moscova, fără îndoială, poartă întreaga răspundere pentru negarea faptului că separatiștii din estul Ucrainei continuă să primească arme grele din partea Rusiei”, informează comunicatul.

„Președintele și cancelarul german au analizat acțiunile întreprinse de Statele Unite și Germania la data de 16 iulie împotriva unor indivizi și entități din Rusia, care continuă să joace un rol activ în destabilizarea Ucrainei”, a anunțat Casa Albă într-un comunicat.

Discuțiile dintre Obama, Merkel și Cameron au loc în contextul prăbușirii avionului Boeing 777, joi seara, într-o zonă din Ucraina aflată sub controlul insurgenților proruși, accidentul soldându-se cu 298 de morți.

Oficiali americani au apreciat că avionul malaysian a fost probabil doborât cu o rachetă Buk SA-11 lansată de separatiști.

Reuniți miercuri la Bruxelles, liderii europeni au decis înghețarea programelor desfășurate în Rusia de Banca Europeană de Investiții (BEI) și de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), potrivit unor surse diplomatice.

În același timp, SUA au extins sancțiunile împotriva Rusiei, adăugând pe „lista neagră” mai multe bănci și companii ruse, între care gigantul petrolier rus Rosneft, banca Gazprom – Gazprombank, banca publică rusă VEB, din conducerea căreia face parte și premierul rus Dmitri Medvedev.

Sancțiunile UE vizează, de asemenea, „entități”, inclusiv ruse, acuzate că susțin „material sau financiar” acțiuni care amenință sau subminează suveranitatea Ucrainei, însă lista finală urmează să fie stabilită până la sfârșitul lunii iulie.

Anna Primac, anna.primac@mediafax.ro