Oficial CE: Nu pot specula dacă România și Bulgaria s-ar putea opune aplicării de sancțiuni Ucrainei

Publicat: 19 02. 2014, 15:14
Actualizat: 10 02. 2019, 15:45

Întrebat dacă România și Bulgaria s-ar putea opune sancțiunilor împotriva Ucrainei, ca urmare a faptului că premierii Victor Ponta și au participat la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Soci, Alejandro Ulzurrun de Asanza y Munoz a precizat că nu poate face speculații, decizia aparținând celor două țări.

„Nu pot specula asupra rezultatului discuțiilor (privind aplicarea de sancțiuni împotriva Ucrainei – n.r.). Nu este treaba noastră să ne exprimăm referitor la poziția unui stat sau altul asupra acestui aspect”, a declarat oficialul european.

Totodată, purtătorul de cuvânt nu a dorit să spună ce va face UE în condițiile în care nu va exista unanimitate privind aplicarea de sancțiuni Ucrainei.

Uniunea Europeană va analiza posibilitatea de a impune sancțiuni responsabililor de represiunea care a avut loc în Ucraina, a anunțat, miercuri, reprezentanta diplomației europene, Catherine Ashton, relatează AFP.

Ashton a convocat, miercuri dimineața, o reuniune a ambasadorilor UE care se ocupă de probleme de securitate, în cursul căreia „vor fi analizate toate opțiunile, inclusiv cea a sancțiunilor împotriva unor responsabili de represiune și încălcarea drepturilor omului”, a anunțat ea într-un comunicat.

Totodată, miniștrii de Externe din cadrul UE se vor reuni de urgență, joi, la Bruxelles pentru a discuta despre sancțiunile împotriva regimului președintelui ucrainean Viktor Ianukovici, după violențele din ultimele ore, a anunțat miercuri șefa diplomației europene.

„O reuniune extraordinară a miniștrilor Afacerilor Externe, consacrată Ucrainei a fost convocată mâine, la ora 14.00 (15.00 ora României)”, a anunțat purtătoarea de cuvânt a lui Catherine Ashton.

„Sperăm că statele membre UE vor putea să se pună de acord de urgență asupra măsurilor țintite împotriva responsabililor de violență și folosirea excesivă a forței”, a declarat președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

UE este divizată însă în ceea ce privește sancțiunile, a amintit șeful diplomației belgiene, Didier Reynders.

„Nu există unanimitate (în cadrul UE) deoarece mai multe țări vecine Ucrainei nu vor să avanseze pe calea sancțiunilor afirmând că este un risc pe care nu vor să și-l asume, un risc de a vedea cum regimul își înăspește și mai mult tonul față de opoziție”, a subliniat Reynders.

Confruntări violente au izbucnit marți la Kiev între manifestanții opoziției și poliție. Potrivit Ministerului ucrainean al Sănătății, acestea s-au soldat cu 25 de morți.

Subliniind „deteriorarea tragică a situației din Ucraina”, Ashton le-a „cerut tuturor responsabililor să înceteze imediat violențele”. „Ea a cerut insistent autorităților și tuturor forțelor politice să își asume responsabilitățile și să caute o modalitate de calmare rapidă a sitației, reluând un proces politic veritabil”.

Premierul Victor Ponta și soția sa, Daciana Sârbu, au participat, la 7 februarie, la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Soci.

Majoritatea liderilor europeni și a oficialilor de la Bruxelles a boicotat ceremonia de deschidere a Olimpiadei. Printre puținii lideri europeni care au acceptat invitația de a participa s-au numărat premierul olandez, Mark Rutte, premierul român, Victor Ponta, premierul bulgar, Plamen Oresharski, și cel lituanian, Algirdas Butkevicius.