Oficiali ai Consiliului Europei susțin că sentința în cazul „Pussy Riot” este disproporționată

Publicat: 17 08. 2012, 20:05
Actualizat: 17 08. 2012, 22:25

Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Jean-Claude Mignon, și secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, susțin că sentința pronunțată în Rusia împotriva membrelor formației „Pussy Riot” este disproporționată în raport cu delictul comis de acestea.

Oficialii Consiliului își exprimă speranța că decizia va fi revizuită.

Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Jean-Claude Mignon, afirmă că sentința pronunțată în Rusia împotriva membrelor formației „Pussy Riot” este disproporționată în raport cu faptele, luând în considerare standardele Consiliului.

„Într-o democrație, dreptul la liberă exprimare se poate exercita în anumite condiții, scopul acestora fiind protejarea moralei și a drepturilor celorlalți. Cu toate astea, sancțiunile impuse trebuie să fie proporționale cu gravitatea faptei. Având în vedere standardele Consiliului Europei, o condamnare la doi ani de închisoare în urma faptelor este disproporționată”, a spus MIgnon, citat într-un comunicat remis agenției MEDIAFAX.

El menționează că speră că sentința va fi schimbată. „Sper ca această condamnare să fie revizuită de instanțele rusești, în concordanță cu procedurile prevăzute în legislația rusească, luând pe deplin în considerare standardele noastre în domeniu, precum cele stabilite în Convenția Europeană privind Drepturile Omului și jurisprudența Curții”, a adăugat Mignon.

La rândul său, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, susține că această sentință este aspră.

„Astăzi trei tinere femei au fost condamnate la doi ani de închisoare departe de copiii lor. Mulți ar susține că grupul Pussy Riot ar fi putut alege un loc mai potrivit în care să își exprime opiniile. Desigur, libertatea de exprimare, care include dreptul de a exprima opinii politice disidente, presupune ca dreptul să fie exercitat în mod responsabil. Cu toate astea, sentința împotriva grupului Pussy Riot, la fel ca și durata și condițiile detenției de dinainte de proces, pare aspră în raport cu natura delictului comis într-un stat laic, membru al Consiliului Europei și parte la Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, subliniază Jagland, citat într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Cele trei membre ale trupei punk Pussy Riot, arestate în februarie, au fost condamnate la câte doi ani de închisoare de Tribunalul din Moscova, care le-a găsit vinovate de „huliganism” și „instigare la ură religioasă”, după un proces intens mediatizat pe plan internațional.

Nadejda Tolokonnikova, în vârstă de 22 de ani, Ekaterina Samuțevici, 30 de ani, și Maria Alehina, 24 de ani, au interpretat ceea ce ele au numit „o rugăciune punk” în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, cerându-i Sfintei Fecioare să „îl alunge pe Putin” de la putere, „au încălcat ordinea publică” și au adus „ofense sentimentelor (religioase) ale credincioșilor”, fără să își exprime apoi regretul pentru fapta comisă, a declarat judecătoarea Marina Sirova.