Omul care a negociat intrarea României în UE: ”Am aderat, dar nu ne-am integrat”

Publicat: 24 11. 2016, 12:14
Actualizat: 24 11. 2016, 17:40

„Dacă ar trebui să fac o evaluare aș fi foarte pretențios și foarte critic datorită faptului că știu ce trebuia să fie, știu așteptările populației, pentru că susținerea procesului de negociere și a aderării se făcea în procent de 70-90%. Aderarea la UE a însemnat o oportunitate de a realiza o schimbare, o dezvoltare și o modernizare a țării. Dacă lucrurile s-ar fi realizat în integralitatea lor, peste 3 milioane de oameni ar fi căutat fericirea în România, nu în altă parte. Dar dacă vedem că, după 2007, a fost cel mai mare exod al românilor din istorie spre UE, înseamnă că am aderat, dar nu ne-am integrat. Poate ar trebui să începem odată, dacă vorbim de acest moment de aniversare a 10 ani, să regândim integrarea noastră internă, națională și, în potențialul pe care îl vom regăsi, să ne proiectăm integrarea în UE”, a spus Vasile Pușcaș la Cluj-Napoca, la un eveniment de aniversare a 10 ani de la intrarea României în UE.

Potrivit acestuia, când se referă la integrare, se referă și la problematica Schengen, la MCV și la euro, obiective pe care România trebuie să le mai realizeze.

„Aveam șansa să creștem ritmul de creștere a evoluției României, dar acest ritm nu a fost la fel de susținut ca în alte state, datorită faptului că politicile interne nu au fost, cu adevărat, europenizate, nu s-au integrat în politicile europene. Aveam șansa să creștem nivelul de trai mult mai mult, sigur salariul s-a dublat, dar puterea de cumpărare este la nivel scăzut. Au existat forțe ale integrării în această perioadă, acestea fiind reprezentate de antreprenori și tineri”, a mai spus Vasile Pușcaș.

Fostul negociator șef al României cu UE a subliniat că oamenii de afaceri au văzut oportunitățile pieței interne a UE, iar cel mai mare succes în acești ultimi 10 ani este intrarea mediului de afaceri românesc în piața internă.

„Dacă ar fi avut și o strategie de integrare economică și efectele ar fi fost mult mai mari. Un efect favorabil l-a avut și în domeniul tineretului, tinerii având oportunități mult mai mari de mobilitate, nu numai profesională, ci și academică și științifică. Ceea ce ar interesa este ca integrarea să producă la noi acele condiții să lucreze aici, să producă performanță și productivitate la noi. La 1 ianuarie 2007 s-au băut șampanii, s-au dat decorații, au fost festivități, și cred că după 10 ani ar trebui să învățăm ceva din ceea ce nu am realizat și să pornim, măcar pentru următoarea decadă pe drumul integrării depline. Președintele României a promis acest lucru în urmă cu doi ani și cred că ar trebui să fie un piston, nu neapărat un motor, al acestui proces de integrare”, a menționat Pușcaș.

Acesta le-a transmis celor care „bocesc UE” și cred că UE se va destrăma, că Uniunea se va transforma, se va schimba, va trece prin același proces de dezvoltare și modernizare care este așteptat și de la România.

„Nu am fost sincronici cu ce s-a întâmplat în urmă cu 10 ani, măcar acum, când se pun bazele unei noi Uniuni Europene, ar trebui să fim sincronici dacă nu mai buni decât alții care sunt deja membri ai UE din 1957″, a conchis fostul negociator șef al României cu UE.

Vasile Pușcaș a participat, joi, la Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca la primul eveniment cu tema „10 ani de la intrarea României în UE! Prezent și perspective” organizat de Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES) și România Durabilă.