Omul desemnat la conducerea celei de a doua puteri mondiale

Publicat: 14 03. 2013, 09:50
Actualizat: 04 07. 2013, 12:17

Parlamentul chinez l-a ales joi pe Xi Jinping președinte al Republicii, o formalitate pentru un nou lider al Partidului Comunist Chinez (PCC) ce încheie tranziția începută în noiembrie la conducerea celei de a doua puteri mondiale, relatează AFP.

„Anunț acum că tovarășul Xi Jinping este ales președinte al Republicii Populare China”, a declarat Liu Yunshan, un oficial de rang înalt din cadrul PCC ce prezida ședința Adunării Naționale Populare (ANP, Parlament), transmisă în direct al televiziune.

Xi Jinping, în vârstă de 59 de ani, îi succedă lui Hu Jinato și va fi secondat de Li Keqiang ca premier, a cărui desemnare de către ANP este prevăzută vineri. Li Keqiang îl înlocuiește în funcție pe Wen Jiabao.

Ales la conducerea PCC în cadrul Congresului al XVIII-lea, în noiembrie, calea lui Xi Jinping către președinția Republicii a fost deschisă în mod automat, toate organele de stat fiind supuse partidului comunist unic.

Obținând șefia de statului, Xi Jinping va reprezenta de acum China la nivel internațional. De asemenea, el deține de-acum toate frâiele puterii în China, pentru următorii zece ani.

Spre deosebire de predecesorul său, imediat ce a fost ales secretar general al PCC, el a preluat președinția puternicei Comisii Militare Centrale, organul prin care Partidului Comunist conduce Armata Populară pentru Eliberare (APL).

Prima vizită oficială în străinătate a lui Xi Jinping în calitate de președinte al Republicii este prevăzută, până la sfârșitul lunii, la Moscova, urmată de un turneu în Africa.

Primul lider născut după fondarea regimului de către Mao Tse Tung, în 1949, el este fiul unui erou revoluționar, fiind cunoscut din acest motiv și ca unul dintre „prinții roșii” ai nomenklaturii celei de a doua puteri mondiale.

Personalitatea sa se confundă cu o carieră a unui aparatcik ce a știut să urce cu abilitate și prudență în ierarhia comunistă.

„În istoria recentă nu există o altă figură comparabilă care să cumuleze atât de multă putere” în atât de puțin timp, a comentat Willy Lam, un expert în politica chineză la Universitatea Hong Kong.