Pană masivă de curent în Liban. Întreaga țară a rămas fără energie electrică

Publicat: 09 01. 2022, 10:30
Sursa foto: Profimedia

Compania națională de electricitate din Liban a anunțat sâmbătă că și-a oprit centralele care produc curent din cauza unor sabotaje.

Compania de stat Electricité du Liban (EDL) susține, prin intermediul unui comunicat citat de Agerpres, că o serie de manifestații la nivel național poartă vina pentru această situație.

Ca urmare a crizei economice fără precedent cu care se confruntă țara, locuitorii din Liban primesc energie electrică doar câteva ore pe zi în mod obișnuit.

Sâmbătă, manifestanţii revoltaţi de aceste întreruperi au luat cu asalt o centrală de distribuţie al EDL din regiunea Aramoun, la nord de capitala Beirut, a indicat compania de stat într-un comunicat.

„Manifestanţii au deconectat un transformator de putere de 150-220 kilovolţi şi au tăiat linia de înaltă tensiune care leagă centrala electrică Zahrani de centrala de distribuţie Aramoun. Acest lucru a perturbat reţeaua electrică (…) provocând un blackout complet pe teritoriul libanez la orele 17.27 (15.27 GMT)”, se arată în comunicatul EDL.

Noua întrerupere va creşte şi mai mult presiunea asupra generatoarelor private care se luptă deja să compenseze absenţa aproape totală a curentului electric de stat în această ţară aflată în criză.

Întreruperile paralizează de luni de zile viaţa populaţiei şi mai multe sectoare vitale, în timp ce administratorii generatoarelor private, care de obicei preiau ştafeta, raţionalizează şi magazinele, spitalele şi locuinţele pe măsură ce combustibilul devine rar.

Situație tot mai dificilă în Liban

Factura medie de energie electrică pentru o familie care folosește un generator privat a ajuns să depășească salariul minim (22 de dolari americani), ca urmare a prăbușirii monedei libaneze în raport cu dolarul.

Țara suferă de zeci de ani de probleme în ceea ce privește producția de energie electrică, în mare parte din cauza proastei gestionări a resurselor EDL, care a dus la pierdei de 40 de miliarde de dolari din banii publici din 1990 și până în prezent.

Comunitatea internaţională solicită autorităţilor reforme urgente, în special pentru EDL, simbol al proastei guvernări şi al degradării serviciilor publice ale ţării.

Libanul a negociat în toamnă cu Egiptul şi Iordania pentru livrarea de gaze şi electricitate prin Siria, în timp ce mişcarea şiită Hezbollah a anunţat mai multe livrări de combustibil iranian pentru a atenua penuria, mai notează sursa citată.