Parlamentul de la Chișinău a votat legea privind Tratatul de Frontieră cu România

Publicat: 27 06. 2013, 17:12
Actualizat: 29 07. 2014, 19:20

Parlamentul Republicii Moldova a votat joi în primă lectură Tratatul cu România privind regimul frontierei de stat, colaborarea și asistența mutuală în probleme de frontieră, semnat la 8 noiembrie 2010 la București, relatează PRO TV Chișinău, potrivit Mediafax.

Deputații moldoveni au ratificat, de asemenea, în prima lectură Acordul dintre România și Republica Moldova privind cooperarea în domeniul militar, chiar dacă unii deputați au cerut excluderea acestor două subiecte de pe ordinea de zi.

Deputații Partidului Comunist din Republica Moldova (PCRM) au cerut ca cele două documente să nu fie examinate de Palament, motivând că ratificarea acestora ar provoca și mai multe disensiuni în regiunea transnistreană a țării.

De asemenea, liderul Partidului Liberal (PL) Mihai Ghimpu a solicitat ca Tratatul de frontieră să nu fie ratificat, pe motiv că ar fi neconstituțional, deoarece a fost semnat de către fostul premier Vlad Filat, în timp ce doar președintele țării ar avea dreptul să semneze tratate internaționale.

Tratatul dintre România și Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea și asistența mutuală în probleme de frontieră a fost semnat la 8 noiembrie 2010, la Bucuresti, de fostul ministru de externe al României, Teodor Baconschi, și de fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat.

Semnarea acestui tratat a provocat scandal la Chișinău atât din partea opoziției comuniste, cât și din partea unor partide din fosta Alianță pentru Integrare Europeană (AIE). Fostul președinte interimar Mihai Ghimpu a declarat că tratatul a fost semnat de Vlad Filat cu încălcarea normelor de procedură.

Tratatul este un document tehnic care reglementează modalitatea de realizare pe teren a marcării frontierei, soluționarea problemelor referitoare la construirea de obiective comune la frontieră, întreținerea frontierei, constituirea și funcționarea unei comisii mixte pentru verificarea traseului frontierei de stat și întreținerea semnelor de frontieră, modul de folosire a apelor de frontieră, căilor ferate, șoselelor, precum și a altor instalații de comunicații care traversează frontiera de stat, desfășurarea unor activități precum pescuitul, vânătoarea, silvicultura, exploatarea subsolului în apropierea frontierei, modul de cercetare și de soluționare a încălcărilor regimului de frontieră, cum ar fi trecerea nepermisă a graniței sau deteriorarea semnelor de frontieră.

Acordul interguvernamental cu privire la cooperarea în domeniul militar, care prevede cadrul juridic necesar cooperării militare între cele două state, a fost semnat la 20 aprilie 2012 la Chișinău.

Cooperarea militară va include domenii precum planificarea apărării, managementul resurselor umane, informații militare sau activități medicale. Pentru punerea în aplicare a acordului este preconizată crearea unei comisii militare mixte care se va reuni anual, potrivit documentului.

Ambele documente au fost criticate dur de către opoziția comunistă de la Chișinău.

Gaidau Ion, ion.gaidau@mediafax.ro