Parlamentul European cere Rusiei să-și retragă trupele de la granița cu Ucraina

Publicat: 16 12. 2021, 21:41
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Shutterstock

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție prin care condamnă concentrarea de forțe armate ruse la granița cu Ucraina.

Totodată, Parlamentul European solicită Rusiei să își retragă imediat forțele de la granița cu Ucraina și să nu mai amenințe țara vecină, informează Agerpres.

Rezoluția a fost adoptată cu 548 de voturi pentru, 69 împotrivă şi 54 abţineri.

Având în vedere aspiraţiile ucrainene de aderare la NATO, textul subliniază că „orice ţară trebuie să îşi poată alege alianţele fără a depinde de aprobarea unei ţări terţe” şi, prin urmare, respinge orice încercare a Rusiei de a include anumite ţări în „sfera sa de influenţă„ pentru a le modela viitorul.

Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să trimită Rusiei un avertisment puternic că ostilităţile militare împotriva Ucrainei vor fi nu doar inacceptabile, ci vor avea, de asemenea, un preţ economic şi politic ridicat, arată rezoluţia PE. Ţările membre trebuie să rămână pregătite să convină rapid asupra unor sancţiuni economice şi financiare severe împotriva guvernului rus pentru a aborda ameninţările imediate, mai degrabă decât să aştepte o altă invazie înainte de a lua măsuri.

În rezoluţie, adoptată cu 548 de voturi pentru, 69 împotrivă şi 54 abţineri, eurodeputaţii subliniază că acumularea militară reprezintă o ameninţare la adresa păcii, stabilităţii şi securităţii în Europa şi este, de asemenea, un instrument de a obţine concesii politice de la Occident în detrimentul Ucrainei.

Comandantul armatei ucrainene, despre un eventual atac din partea Rusiei: „Suntem pregătiți pentru orice fel de evoluție a situației”

Tensiunea crescândă de la granița dintre Ucraina și Rusia, dar și relația „rece” dintre cele două țări, după anexarea Peninsulei Crimeea, în 2014, de către Federația Rusă, alimentează temerile că un posibil conflict ar putea fi declanșat în perioada următoare.

Rusia acuză Occidentul, SUA și NATO că se ”folosesc” de Ucraina pentru a se apropia cât mai mult de Rusia, iar Vladimir Putin a declarat, de mai mult ori în ultima vreme, că țara sa se simte amenințată, iar siguranța cetățenilor ruși trebuie asigurată.

În acest context, generalul Valeri Zalujni – comandantul-șef al armatei ucrainene – a transmis că militarii sunt pregătiți pentru orice fel de situație, însă a insistat și în a spune că nu trebuie ”uitată” calea diplomatică.