Eșec istoric: Partidul cancelarului Karl Nehammer pierde alegerile regionale-cheie din Austria Inferioară

Eșec istoric: Partidul cancelarului Karl Nehammer pierde alegerile regionale-cheie din Austria Inferioară
Cancelarul Austriei / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 30/01/2023, 07:14
Actualizat: 30/01/2023, 08:29

Partidul popular (OVP) al cancelarului austriac Karl Nehammer a pierdut zece puncte în urma alegerilor regionale din Austria Inferioară, organizate duminică, unde deținea majoritatea.

Partidul Popular şi-a pierdut majoritatea absolută, din cauza unui scor bun al naţionaliştilor din cadrul Partidului Libertăţii (FPÖ) – care a obţinut cu un sfert mai multe voturi decât în alegerile anterioare – în alegeri regionale-cheie, duminică, în Austria Inferioară, şi este nevoit să încerce să formeze o coaliţie pentru a rămâne la putere, pentru prima oară în ultimii 20 de ani, ceea ce semnalează o scădere a susţinerii Guvernului lui Nehammer, relatează Bloomberg.

Potrivit unui exit-poll difuzat de televiziunea publică ORF, FPÖ se clasează pe locul doi, cu 25.4% dintre voturile exprimate, iar Partidul Social Democrat (SPÖ) se clasează pe locul trei, cu 20.7% dintre voturile exprimate.

ÖVP a obţinut o victorie, cu 39.7% dintre voturile exprimate, cu zece puncte procentuale mai puţin decât în alegerile precedente.

Austria Inferioară, în care se află Viena, în estul ţării, este a doua cea mai populată regiune şi este considerată fieful ÖVP (centru-dreapta).

Industria mixtă, agricolă şi industrială a regiunii, întâmpină dificultăţi în a se adapta ”exploziei” preţurilor energiei.

Producţia austriacă de bunuri şi servicii urmează să stagneze anul acesta, în contextul estimării unei creşteri economice de 0,3%.

Alegerile din Austria Inferioară vin în contextul unor semne de profundă criză de încredere în clasa politică. Numai 25% dintre alegători au în continuare încredere în politică, după mai multe acuzaţii de corupţie, scrie News.ro.

Austria Inferioară este a doua cea mai populată provincie a țării, după capitală

Alegerile din Austria Inferioară sunt unele dintre cele mai semnificative din Austria, scrie site-ul  thelocal.at.

Austria Inferioară este a doua cea mai populată provincie a țării, după capitală și cea mai întinsă ca teritoriu. Land-ul înconjoară capitala Viena, iar mulți oameni angajați în capitală locuiesc în orașe din apropiere, în Austria Inferioară.

O înfrângere aici pentru OVP ar fi cu atât mai catastrofală cu cât land-ul este considerat un fief al conservatorilor austrieci. OVP a condus regiunea de la refondarea statului austriac după Război.

Alegerile din Austria Inferioară vin la aproape două luni după ce guvernul condus de partidul lui Nehammer a blocat aderarea României și a Bulgariei la Schengen, o măsură controversată, condamnată de multe companii și de politicieni liberali, precum și de aliații europeni. În acest context, extremiștii din Austria (FPO) sunt pe val în sondajele la nivel național și chiar în cele din landul Austria Inferioară.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase