Patru români, EXPLOATAȚI de o firmă de curățenie din Danemarca. „Am ajuns în stradă cu copiii și cu bagajele”

Publicat: 26 06. 2012, 15:29
Actualizat: 11 04. 2013, 22:52

O companie daneză de prestigiu care oferă servicii profesionale de curățenie a folosit cetățeni români pe care îi obliga să muncească un program prelungit fără a le plăti salariile și fără a le asigura condiții de trai, relatează The Copenhagen Post în ediția electronică.

Potrivit revistei Fagladet 3F, patru români au fost angajați de compania daneză Forenede Service, pentru a asigura curățenia în două instituții și o școală din regiunea Rudersdal, timp de șase săptămâni în care nu au primit niciun ban. „Ni se spunea că ne vom primi banii și că nu ar trebui să spunem numănui despre asta. Dar nu am primit nimic și am ajuns în stradă cu copiii și cu bagajele”, a declarat Daniela Burcea, în vârstă de 37 de ani.

Michael Krogh, administrator al firmei Forenede Service, a recunoscut în fața reporterilor revistei că cei patru nu au fost plătiți, dar a negat că aceștia ar fi muncit 12 ore pe zi, fără a preciza însă programul acestora. Abia în urma vizitei reporterilor, compania a efectuat plata românilor cu sume cuprinse între 3.900 și 12.000 de coroane (între 525 și 1.615 euro), argumentând că nu i-a putut plătit până la momentul respectiv întrucât nu aveau toate actele în regulă.

Dar acesta nu este singurul caz de exploatare pentru această companie. În iunie 2011, poliția din Helsingor a găsit șase români înfometați care locuiau într-un subsol și care afirmau că erau ținuți aici împotriva voinței lor de către firma JD Rengorin, administrată de același Jimmy Nika, vechi subcontractor al Forenede Service și care organizase deplasarea românilor spre Danemarca cu autocarul, la 23 mai 2011.

„(Nika) ne-a oferit cafea și ne-a spus: «Dacă încercați să faceți ceva sau vă duceți la poliție, nu vă veți întoarce vii. Vă rup picioarele»”, a declarat Natalia Stoica pentru Fagbladet 3F, despre prima lor întâlnire cu acesta. Familia Stoica asigura curățenia în școli și instituții din regiunea Zealand, sperând la un salariu de 500 de euro pe lună.

Cazul a fost descoperit după ce membrii familiilor din România au aflat de situația în care se află aceștia și au luat legătura cu ambasada română, care la rândul său a anunțat poliția. Potrivit Fagbladet 3F, cel puțin 20 de români au avut probleme similare: același contractor, aceleași promisiuni și același condiții de trai și amenințări.