Pe fondul conflictului din Ucraina, NATO își dezvăluie noul „vârf de lance”

Publicat: 05 02. 2015, 15:46
Actualizat: 05 02. 2015, 19:12

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, înaintea reuniunii miniștrilor apărării din statele membre, care va avea loc joi după-amiază la Cartierul General al NATO din Bruxelles, că una dintre deciziile care vor fi luate se referă la creșterea de la 13.000 la 30.000 a numărului militarilor din forța de răspuns a Alianței (NATO Response Force).

Jens Stoltenberg a mai anunțat că miniștrii apărării vor discuta despre capacitățile logistice ale unei noi forțe de reacție rapidă a NATO, în urma deciziilor luate la summitul din Țara Galilor, din septembrie anul trecut.

Această forță, denumită „Spearhead Force”, va fi un „vârf de lance” format din trupe de răspuns imediat, din care vor face parte aproximativ 5.000 de militari, cu o capacitate de reacție foarte rapidă, de cel mult două zile.

Spearhead Force urmează să devină operațională din 2016.

Secretarul general al NATO a specificat că aceste măsuri sunt urmare a „agresiunilor sporite exercitate de Rusia asupra Ucrainei”.

„Nu vrea să anticipez concluziile Consiliului de astăzi, dar mă aștept ca miniștrii să fie de acord cu câteva elemente importante din acest pachet care să crească puterea noastră colectivă de apărare. Este o perioadă foarte critică pentru securitate în Europa și peste tot în lume. În Ucraina, violențele se accentuează și criza se adâncește. Rusia continuă să ignore regulile internaționale și să îi sprijine pe separatiști cu arme avansate, pregătire și trupe. În Africa de Nord și în Orientul Mijlociu extremismul violent se răspândește, iar acest tumult alimentează terorismul din propriile noastre țări”, a afirmat Jens Stoltenberg.

El a mai spus că vor fi înființate șase puncte de comandă și control în țările din flancul estic al Alianței, iar unul dintre aceste puncte ar putea fi în România. În cadrul acestora, vor fi unități care vor face legătura între trupele de apărare națională și forțele mulținaționale ale NATO.

„Vor realiza planificări, vor organiza exerciții și vor fi importante pentru a putea conecta forțele naționale cu întăririle oferite de trupele NATO. Încercăm să dezvoltăm punctul de comandă multinațional din zona nord-est din Szczecin (n.r. – bază NATO din Polonia) și încercăm, totodată, să dezvoltăm ceva similar sau paralel în partea de est a Alianței”, a adăugat secretarul general al NATO.