Pericolul care pândește Europa, după ultimele teste balistice ale Coreei de Nord. Avertismentul dur lansat de Franța

Publicat: 06 09. 2017, 10:03
Actualizat: 26 03. 2019, 08:59

„Scenariul unei escaladări către un conflict major nu poate fi ignorat”, a declarat ministrul într-un discurs pentru membrii forțelor armate franceze.

„Europa riscă să fie în raza de acțiune a rachetelor lui Kim Jong Un (liderul regimului nord-coreean) mai rapid decât se așteaptă”, a completat Parly.

În ultimele luni, regimul stalinist de la Phenian a testat cu succes rachete balistice intercontinentale de tipul Hwasong-14 care teoretic ar fi capabile sa lovească ținte situat la aproape 11.000 de kilometri de Coreea de Nord, inclusiv orașe din Statele Unite sau Europa.

Cel mai recent a avut loc duminică, atunci când Coreea de Nord anunța că a testat cu succes o bombă cu hidrogen și că aceasta poate fi instalată pe o rachetă balistică intercontinentală, reprezentând cel mai mare test nuclear efectuat vreodată de către regimul Kim Jong-Un.

În replică, Statele Unite au anunțat că vor trimite mai multe unități strategice de apărare în Peninsula Coreeană, drept măsură de descurajare și ca răspuns la acțiunile „autodistructive” ale Coreei de Nord. Asta după ce ambasadorul Statelor Unite la ONU, Nikky Haley solicitase Consiliului de Securitate să ia „cele mai dure măsuri posibile” împotriva Coreei de Nord.

Reacția Rusiei nu a întârziat să apară, Vladimir Putin declarând că impunerea unor sancțiuni mai dure împotriva Coreei de Nord ar fi un act contraproductiv și că amenințările militare ar putea declanșa o „catastrofă globală”, potrivit Reuters și Tass.

Într-un discurs susținut după proaspăt încheiatul summit BRICS, Putin a criticat modul în care Statele Unite abordează criza din Peninsula Coreea, argumentând că Phenianul nu-și va întrerupe programul nuclear și balistic până când nu se va simți în siguranță.

„Rusia condamnă exercițiile nord-coreene. Le considerăm provocatoare, dar amplificarea isteriei militare nu va duce la nimic bun. Ar putea duce la o catastrofă globală. Nu există nicio altă cale, cu excepția celei pașnice”, a declarat președintele rus.

Rusia, care are graniță comună cu Coreea de Nord, a cerut în repetate rânduri inițierea dialogului cu Phenianul, sugerând ca Statele Unite și Coreea de Sud să înceteze exercițiile militare pentru a determina Coreea de Nord să nu mai efectueze teste balistice sau nucleare.

Cu toate că a spus că noi sancțiuni nu ar produce niciun efect, Putin a afirmat că Rusia este pregătită să discute „unele detalii” pe această temă. Liderul de la Kremlin a mai precizat că este absurd ca Washingtonul să ceară ajutorul Moscovei pentru rezolvarea problemei nord-coreene, după ce SUA au sancționat companii rusești pe care le-a acuzat de încălcarea sancțiunilor impuse Coreei de Nord.

„Este ridicol să ne pui pe noi pe aceeași listă a sancțiunilor cu Coreea de Nord și după să ne ceri să ajutorul pentru a impune noi sancțiuni împotriva Coreei de Nord. Greșelile acestea sunt făcute de oameni care confundă Austria cu Australia”, a adăugat Putin.

Luni, Nikky Haley, ambasadorul Statelor Unite la ONU, a cerut Consiliului de Securitate să ia „cele mai dure măsuri posibile” împotriva Coreei de Nord, după ce Phenianul a anunțat testarea cu succes a unei bombe cu hidrogen.