Peste 200 de persoane au comemorat victimele atentatelor de la Paris, la Institutul Francez din Cluj

Publicat: 15 11. 2015, 16:54

Participanții la acțiunea comemorativă, majoritatea studenți francezi la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu”, s-au adunat, duminică, în jurul orei 14.00, în curtea Institutului Francez din Cluj-Napoca, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ei au afișat mesaje precum „Pray for Paris”, „Cluj-Napoca pray for Paris”, „Paris je t”aime”, „Stands for Paris”, „L”humanite vaincra”, au ținut un moment de reculegere în memoria victimelor atentatelor de la Paris, au intonat imnul Franței și au depus flori și candele aprinse din care au format cuvântul „Paris”.

De asemenea, mai mulți tineri au format steagul Franței din coli din hârtie colorate în alb, albastru și roșu.

Printre cei prezenți s-au numărat și prefectul Clujului, Gheorghe Ioan Vușcan, șefii Poliției Cluj, consilieri județeni, reprezentanți ai UMF, care au semnat în cartea de condoleanțe deschisă de Institutul Francez.

Consulul onorific al Franței la Cluj-Napoca, Pascal Fesneau, a declarat că momentul atentatelor a fost dramatic pentru francezi, dar și pentru valorile pe care le reprezintă Franța.

„Am ținut acest moment de reculegere, la care au participat foarte mulți studenți francezi la medicină, suntem foarte mândri de ei. Am primit foarte multe mesaje de susținere din partea românilor și vrem să le mulțumim din tot sufletul. Este un moment foarte dramatic pentru noi, francezii, dar și pentru valorile pe care le reprezentăm, care sunt valori universale – de libertate, de egalitate și de fraternitate. Este un atac asupra tuturor, asupra francezilor, asupra românilor. Sunt atacuri teroriste, suntem în timp de război, este absolut clar. Este un stat islamic ilegal constituit care ne atacă pe noi și la care trebuie să răspundem”, a spus Fesneau.

Potrivit acestuia, la Cluj-Napoca vor fi organizate în perioada următoare dezbateri publice, civice, împreună cu studenții, pentru că aceștia doresc fie analizată situația creată și ce pot face cetățenii francezi „pentru a preveni aceste fenomene”.

Candele aprinse și flori au fost depuse și sâmbătă seară în fața Institutului Francez din Cluj-Napoca de mai multe persoane.

Câteva sute de persoane au participat duminică la o adunare „de reculegere, solidaritate și unitate”, ținută și la Ambasada Franței la București. Evenimentul de comemorare a victimelor atentatelor de la Paris a fost deschis de ambasadorul Francois Saint-Paul, căruia i s-a alăturat și premierul interimar Sorin Cîmpeanu.

Sute de oameni au cântat la unison ” La Marseillaise” și au ținut un moment de reculegere în memoria victimelor.

În cursul zilei de duminică, la ambasadă au venit și au semnat în cartea de condoleanțe foștii președinți Ion Iliescu și Traian Băsescu și este așteptat premierul desemnat Dacian Cioloș.

Bilanțul victimelor atentatelor teroriste din Paris, care au avut loc în șase zone ale orașului și au fost revendicate de gruparea Stat Islamic, a ajuns la 129 de morți și 352 de răniți, dintre care 99 în stare gravă, a anunțat procurorul general din capitala franceză, Francois Molins, citat de publicația Le Figaro.

MAE a anunțat sâmbătă că doi cetățeni români au murit în atentatele de la Paris, informația fiind confirmată de autoritățile franceze.

În Franța au fost decretate trei zile de doliu național.