Peste 2.000 de persoane din India, infectate cu HIV după transfuzii cu sânge contaminat

Publicat: 02 06. 2016, 11:19
Actualizat: 21 03. 2019, 04:40

Potrivit Descoperă, sângele contaminat a infectat cel puțin 2.234 de oameni din India cu HIV.

Toate spitalele sunt obligate prin lege să verifice sângele, înainte de transfuzie, pentru HIV, hepatita B, C și alte infecții, dar noile informații sugerează că acest lucru nu se întâmplă în toată lumea.

„Fiecare astfel de test costă 1.200 de rupii (18 dolari), iar cele mai multe spitale din India nu au facilități de testare”, a declarat activistul Chetan Kothari pentru BBC. El a cerut ca aceste date să fie făcute publice.

„Chiar și într-un oraș mare cum e Mumbai, doar trei spitale private au facilități de testare a sângelui pentru HIV. Chiar și cele mai mari spitale de stat nu au tehnologia necesară pentru a depista infecții ale virusului HIV. Aceasta este o problemă foarte gravă și trebuie abordată de urgență”, a adăugat Chetan Kothari.

Datele au fost colectate de către Organizația Națională de Control al Sidei din India (Naco), dar au fost făcute publice numai după ce Kothari a depus o cerere de solicitare a informațiilor.

Când au apărut rezultatele ratelor de infectare, în nordul statului Uttar Pradesh a fost depistat cel mai mare număr de transmisii – 361 de cazuri. În vestul țării, statul Gujarat, a înregistrat 292 de cazuri și 276 de cazuri în Maharashtra.

După cum a raportat un ziar local hindus, doar săptămâna trecută un băiat în vârstă de trei ani a fost infectat cu HIV, după ce a primit sânge contaminat pentru tratarea rănilor grave provocate de niște arsuri.

Prin lege, verificarea sângelui înainte de transfuzii este obligatorie, iar acest lucru trebuie să fie făcut de către toate băncile de sânge care colectează donații de sânge și le distribuie în spitale. Sângele ar trebui să treacă prin testele pentru diverși agenți patogeni, cum ar fi HIV, malaria, hepatita B și C, și altele.

Dar cele mai recente date arată că acest proces de screening nu este respectat în India, în principal, din cauza costurilor și infrastructurii necesare pentru a menține acest sistem.

Kothari a spus pentru BBC că, cel mai probabil, ratele oficiale au fost subestimate.

„Acesta sunt datele oficiale, furnizate de Naco. Eu cred că numerele reale pot fi duble sau triple”, a declarat Kothari.

Directorul adjunct al Naco, Naresh Goyal, a declarat că țara a făcut progrese mari în ceea ce privește reducerea riscului de infecție.

India a interzis, de asemenea, ca băncile de sânge să plătească donatorilor, pentru a reduce numărul persoanelor cu HIV să doneze sânge.

Sursa: Descoperă