Phenianul acuză Seulul de „crime împotriva umanității” în cazul naufragiului Sewol

Publicat: 12 11. 2014, 11:29

La câteva ore după ce căpitanul feribotului a fost condamnat la 36 de ani de închisoare, autoritățile nord-coreene au dat publicității un raport în care acuză autoritățile de la Seul de „crime odioase” comise în cazul catastrofei care a avut loc în aprilie.

Raportul, redactat de Institutul Național al Reunificării din Phenian, îi acuză în principal pe comandantul feribotului și pe membrii echipajului că nu au evacuat pasagerii și, de asemenea, critică sosirea cu întârziere a echipelor de intervenție la locul naufragiului.

De asemenea, Institutul lansează atacuri personale la adresa președintelui sud-coreean Park Geun-Hye. La două săptămâni după catastrofă, cu ocazia unei vizite oficiale a președintelui american Barack Obama în Coreea de Sud, președinta Park Geun-Hye „a apărut public într-o rochie strălucitoare, fiind total indiferentă la atmosfera de doliu” din țară, afirmă raportul publicat de agenția oficială nord-coreeană KCNA.

„În mod evident, respectarea drepturilor omului a fost tratată în acest caz cu un dispreț fără margini”, adaugă raportul. „Niciun efect al retoricii nu va permie autorităților sud-coreene să se sustragă responsabilității care le revine în această catastrofă”, menționează documentul.

Raportul face o referire scurtă la procesul celor 15 membri ai echipajului, care s-a încheiat marți, afirmând că autoritățile de la Seul au încercat să „acopere scandalul prin pedepsirea” unor persoane fără importanță.

Publicarea raportului intervine în condițiile în care Uniunea Europeană și Japonia au pregătit un proiect de rezoluție în care solicită Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite judecarea oficialilor regimului comunist de la Phenian la Curtea Penală Internațională, în baza unui raport al comisiei de anchetă ONU.

În documentul publicat în luna februarie, comisia ONU acuză regimul nord-coreean de crime împotriva umanității. În pofida respingerii acuzațiilor de către Phenian, comisia ONU a stabilit că „sute de mii de deținuți politici au murit în lagăre în ultimii 50 de ani”, după ce au fost „înfometați, supuși muncii forțate, execuțiilor, torturilor sau violurilor”.