Piața cerealelor, puternic influențată de ultima decizie a Rusiei. Prețurile la grâu și porumb, creșteri semnificative

Publicat: 31 10. 2022, 09:36
Lan de porumb. Foto caracter ilustrativ

Retragerea Rusiei din acordul privind coridorul Mării Negre influențează puternic piața cerealelor. Luni, prețurile la grâu și porumb au cunoscut creșteri semnificative, pe fondul temerilor că exportul ucrainean va fi blocat.

Sunt noi tensiuni între marile puteri după decizia Rusiei. Washingtonul a acuzat Moscova că se foloseşte de criza cerealelor ca de o armă.

Grâul s-a scumpit cu 5%

Cotaţiile futures la grâu au crescut luni, în ultima zi a lunii octombrie, cu peste 5%, iar cele la porumb, cu peste 2%. Potrivit Reuters, anunţul privind retragerea Rusiei din acordul ce asigură exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră a înmulţit îngrijorările cu privire la aprovizionarea mondială cu alimente.

Astfel, luni dimineață, la 04:55 GMT, cel mai tranzacţionat contract la grâu la bursa Chicago Board of Trade (CBOT) a urcat cu 5,4%, până la 8,73 dolari per bushel, după ce anterior a crescut cu 7,7%, până la 8,93 dolari per bushel, cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămânii. Recordul absolut în ceea ce priveşte cotaţia grâului a fost atins în luna martie, când un bushel de grâu s-a tranzacţionat pentru 13,64 dolari. Un bushel de grâu (măsură de capacitate internațională) este echivalentul a 27,216 kg, conform standardului american.

Tot luni, cotaţia la porumb a crescut cu 2,2%, până la 6,96 dolari per bushel, în timp ce cotaţia la soia boabe a crescut cu 0,8%, până la 14,12 dolari per bushel.

„Aceasta este o mişcare inflaţionistă, care susţine preţurile la grâu şi porumb. Preţurile au crescut dar creşterile viitoare vor depinde de modul cum va evolua situaţia”, a declarat un trader din Singapore.

Rusia aruncă pe piață cerealele sale

Sâmbătă, Moscova şi-a anunţat decizia de a-şi suspenda participarea la acordul ce asigură exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, ca răspuns la atacul cu drone asupra flotei sale din Crimeea. Acordul de la Istanbul prevedea inspectarea navelor comerciale care tranzitează Strâmtoarea Bosfor în cele două sensuri, fără şi cu încărcătură, de către cinci echipe compuse din doi inspectori ruşi, doi ucraineni, doi turci şi doi delegaţi ai ONU. Intrat în vigoare la 1 august, acordul a permis exportarea din porturile ucrainene a peste 9 milioane de tone de cereale şi alte produse agricole.

Pe de altă parte, Carlos Mera, şeful cercetării pieţelor de mărfuri agricole la Rabobank, a declarat că aceste contracte futures ar putea creşte cu până la 10%, dar piața se aștepta la decizia Moscovei de a se retrage. De ce? Pentru că „exporturile de cereale din Rusia sunt în creştere, aşa că pe termen scurt ar putea exista în continuare disponibilitate din Marea Neagră”, a explicat Mera. Federația Rusă este unul dintre cei mai mari exportatori de grâu și porumb din lume.

În altă ordine de idei, seceta din Argentina şi ploile torenţiale din estul Australiei s-au adăugat şi ele la îngrijorările privind aprovizionarea pe piața cerealelor, existând îndoieli serioase cu privire la recoltele viitoare ale exportatorilor din emisfera sudică.