Polemica privind spionajul american se extinde în Asia

Publicat: 01 11. 2013, 08:14
Actualizat: 01 11. 2013, 09:42

 

Indonezia l-a convocat, vineri, pe ambasadorul Australiei, a cărui misiune ar fi fost folosită de americani în cadrul unei vaste rețele de spionaj internațional care a generat, de asemenea, nemulțumirea Chinei, relatează AFP.

Ambasadorul australian Greg Moriarty a avut o scurtă întâlnire în cursul dimineții cu un oficial de rang înalt al Ministerului pentru Afaceri Externe la Jakarta. „A fost o reuniune bună”, a declarat el presei, care îl aștepta la ieșire.

Diplomatul era convocat după afirmațiile revistei germane Der Spiegel și ale cotidianului australian The Sydney Morning Herald (SMH), potrivit cărora ambasadele australiene în Asia au fost folosite de serviciile de informații americane pentru a intercepta date, în special pe Internet.

Acest sistem face parte dintr-o vastă rețea internațională de spionaj dezvăluită de Edward Snowden, fost consultant al Agenției de Securitate Națională americană (NSA), și care generează o polemică între Europa și Statele Unite.

Indonezia a protestat vehement, joi, calificând drept „total inacceptabilă” posibila folosire, în calitate de bază de spionaj, a ambasadei Australiei, „o țară vecină prietenă”.

Jakarta a protestat vehement miercuri, după alte informații apărute în SMH și Der Spiegel, care vorbeau despre un sistem de spionaj instalat în cadrul ambasadei americane în Indonezia.

Potrivit SMH și Der Spiegel, 90 de misiuni diplomatice americane ar fi adăpostit echipamente de interceptare de date, între care în China, Malaysia, Indonezia sau Thailanda.

Beijingul și-a exprimat „îngrijorările grave”.

„Cerem Statelor Unite clarificări și explicații”, a declarat Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.

„Cerem ca misiunile diplomatice prietene și personalul lor în China să urmeze la literă tratatele internaționale … și să nu participe la vreo activitate care ar putea amenința securitatea și interesele Chinei”, a adăugat ea.

Malaysia a cerut „clarificări” din partea ambasadei australiene.

Thailanda a calificat în schimb ca fiind „fără fundament” informațiile apărute în presă, în timp ce un purtător de cuvânt al Guvernului din Cambodgia nu a văzut nimic nou în această situație.

„Statele Unite folosesc de multă vreme sisteme de supraveghere electronică. Nu este o surpriză pentru noi”, a declarat Khieu Kanharith.

Secretarul de Stat american John Kerry a recunoscut, joi, pentru prima dată că Statele Unite au mers uneori „prea departe”.

„În unele cazuri, vă mărturisesc, așa cum a făcut-o și președintele (american Barack Obama), unele dintre aceste acțiuni au mers prea departe și noi ne vom asigura că acest lucru nu se va mai întâmpla pe viitor”, a recunoscut Kerry, justificând aceste practici prin necesitatea combaterii terorismului.