Politicienii ruși vor să interzică filmele care „demonizează” țara lor

Publicat: 26 08. 2014, 16:49
Actualizat: 04 04. 2019, 13:19

În contextul în care ideea implementării unui control mai strict asupra felului în care imaginea Rusiei și imaginea cetățenilor ruși sunt reflectate în filmele străine a fost vehiculată tot mai des în ultimii ani de politicieni de top din această țară, prima propunere concretă ce vizează interzicerea peliculelor străine care „demonizează” Rusia a fost făcută recent de Batu Khasikov, membru în comitetul pentru Cultură din Consiliul Federației Ruse, camera superioară a Parlamentului rus.

„O serie de cerințe specifice ar trebui introduse pentru proiecțiile de filme străine în țara noastră, iar peliculele în care toate lucrurile care au legătură cu Rusia sunt demonizate sau prezentate într-o manieră primitivă și stupidă ar trebui să fie interzise și să nu fie distribuite în cinematografe”, a declarat oficialul rus, citat de agenția de presă Interfax.

Batu Khasikov nu a menționat niciun titlu, spunând însă că acele filme în care, „la indicația scenaristului și a regizorului, cetățenii ruși sunt arătați ca o amenințare la adresa omenirii nu merită să primească un certificat de distribuție”.

Propunerea sa vine într-o perioadă în care retorica antioccidentală din Rusia a atins cel mai înalt nivel din ultimii 25 de ani, fapt care crește coinsiderabil probabilitatea ca acest amendament să fie aprobat. Dacă va fi adoptată, interdicția va afecta însă doar noile filme care solicită autorizația de distribuție pe teritoriul Federației Ruse.

Pe de altă parte, Ministerul Culturii din Rusia a publicat recent o listă cu 100 de filme străine pe care le recomandă pentru vizionare. Pe această listă se regăsesc multe titluri de la Hollywood, precum „Apocalipsul acum/ Apocalypse Now”, „Cabaret”, „Ultimul împărat/ The Last Emperor” și „Titanic”. Însă mai multe instituții de presă independente au atenționat deja ministerul rus în legătură cu faptul că filmul „Apocalipsul acum” nu se încadrează prea bine în liniile trasate de actuala politică oficială a Rusiei.

„E bizar (să vezi pe acea listă) un film anti-război care critică politica capturării unor teritorii străine”, se afirmă într-un articol apărut în Nezavisimaya Gazeta.