Polonia cere INTERZICEREA importurilor mai multor produse alimentare ucrainene. Laptele și carnea sunt pe listă

Publicat: 21 04. 2023, 09:44
Actualizat: 21 04. 2023, 09:45
Polonia cere interzicerea importurilor pentru mai multor produse ucrainene - Foto: Profimedia Images

Laptele, carnea de pasăre și alte produse alimentare ar trebui să fie incluse pe o listă de importuri ucrainene care să fie interzise temporar de Uniunea Europeană, a declarat joi ministrul polonez al Agriculturii.

„Am discutat propunerile noastre, lista noastră este mult mai largă – lapte, carne de pasăre, miere”, a declarat Robert Telus într-o conferință de presă.

Comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a discutat miercuri cu miniștrii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, precum și cu omologii ucraineni, despre aceste planuri.

Ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a anunţat miercuri un program de compensaţii economice pentru agricultorii afectaţi de importurile de cereale ucrainene şi impunerea unui preţ minim de vânzare.

În declaraţiile pentru postul polonez de radio, Telus a explicat că această măsură „este provizorie” şi că tot ce lipseşte „sunt soluţii pentru ca Uniunea Europeană să îşi dea seama că avem nevoie de reglementări, instrumente care să permită ca produsele ucrainene să nu rămână în Polonia, ci să tranziteze prin Europa”.

De asemenea, el şi-a exprimat intenţia de a propune la următorul Consiliu de miniştri impunerea unui preţ minim de vânzare de circa 300 de euro pe tona de grâu, pentru a combate scăderea preţurilor provocată, potrivit Guvernului polonez, de acumularea de grâu din Ucraina, potrivit Reuters.

Ciolacu cere Guvernului României să elaboreze urgent un act normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de cereale ucrainene

Președintele PSD a cerut Guvernului României să elaboreze urgent un act normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de cereale din Ucraina. Pentru a realiza acest lucru, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, care este responsabil de politica de comerț a României, trebuie să colaboreze cu Ministerul Agriculturii pentru a redacta actul normativ. Dacă problema nu va fi rezolvată în timp util la nivelul Comisiei Europene, acest act normativ ar trebui adoptat.

PSD susține că rezolvarea problemelor generate de exporturile ucrainene necesită o soluție comună, convenită la nivelul Uniunii Europene. În acest sens, partidul a salutat propunerea vicepreședintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, de a avea o poziție comună între șefii guvernelor celor cinci state afectate, astfel încât să fie activate mecanismele europene speciale pentru suspendarea acestor importuri.

Cu toate acestea, dacă o astfel de poziție comună nu va fi formulată într-un interval rezonabil de timp, situația României va deveni extrem de gravă, având în vedere că celelalte state din regiune au adoptat deja măsuri unilaterale pentru interzicerea importurilor din Ucraina. Prin urmare, Guvernul României va fi nevoit să ia măsura suspendării importurilor până când Comisia Europeană va furniza un răspuns adecvat pentru rezolvarea acestei probleme.