Polonia, Ungaria, Slovacia și Cehia sunt nemulțumite că cerealele ucrainene rămân pe teritoriile lor și cer acțiuni din partea UE

Publicat: 26 09. 2023, 19:07

Oficiali guvernamentali din Polonia, Ungaria, Slovacia și Cehia au atras atenția, marți, Uniunii Europene că cerealele ucrainene rămân pe teritoriile lor, afectându-i pe fermierii autohtoni, astfel că cer eficientizarea coridoarelor de export.

Ministerul ceh al Agriculturii a organizat o reuniune cu oficiali guvernamentali din Polonia, Ungaria și Slovacia. A fost prezent, prin videoconferință, și ministrul ucrainean al Agriculturii, Mikola Solski.

”Cerem Comisiei Europene să verifice mai activ eficacitatea coridoarelor de solidaritate. Noi avem interesul comun de a facilita exporturile de cereale ucrainene, în mod normal în afara Uniunii Europene, și avem nevoie ca aceste culoare de solidaritate să contribuie eficient la acest lucru”, a declarat Marek Vyborny, ministrul ceh al Agriculturii, citat de cotidianul Le Monde.

Marek Vyborny a propus ca Uniunea Europeană să introducă un sistem prin care vânzătorii de cereale ucrainene să achite garanții, care ar urma să fie recuperate după ce transporturile destinate exportului părăsesc teritoriile statelor europene.

Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia solicită ca sistemul de securizare a culoarelor exporturilor de cereale să fie aplicat înainte de reuniunea miniștrilor Agriculturii din statele Uniunii Europene, programată în octombrie în Luxemburg.

Uniunea Europeană facilitează transporturile de cereale ucrainene, pentru alimentarea piețelor externe, în contextul în care Rusia a suspendat un acord cu Ucraina, garantat de ONU și de Turcia, care permitea exporturi pe Marea Neagră. Comisia Europeană a anulat recent un sistem care le permitea statelor vecine cu Ucraina să restricționeze exporturile de cereale ucrainene, permițând doar tranzitul acestora, pentru protejarea piețelor locale.

Administrația de la Kiev a semnalat, săptămâna trecută, intenția de a reclama Polonia, Ungaria și Slovacia la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) din cauza refuzului acestor țări de a se conforma cererii UE de permitere a exporturilor de cereale fără restricții. Ulterior, Slovacia și Ucraina au convenit să creeze un sistem de licențe pentru exporturile de cereale ucrainene.

Citește și:

Uniunea Europeană va accelera integrarea Ucrainei și Republicii Moldova în rețeaua comunitară de transporturi